Slika je simbolična (foto: Bobo).
STA
Tor, 12.12.2023 15:16
Na ministrstvu za zdravje so danes izrazili zadovoljstvo, da sta ljubljanska medicinska fakulteta in Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana uspela priti do dogovora o nadaljnjem izvajanju storitev.

Predstavniki ministrstva za zdravje so se danes sestali s predstavniki ljubljanske medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani, UKC Ljubljana in ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Po sestanku je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar v izjavi za medije pozdravil sprejet dogovor, ki da na prvo mesto postavlja pacienta, ki potrebuje zdravstvene storitve. 

»Veseli nas, da so uspeli do tega dogovora priti brez posredovanja sodišča in brez ukrepov, ki bi jih sprejelo sodišče,« je še dodal.

Podrobne vsebine dogovora danes Pintar ni predstavil, je pa zatrdil, da gre za usklajen dokument. Ob tem je napovedal, da bosta medicinska fakulteta in klinični center dogovor predstavila po 3. januarju, ko bo po njegovih navedbah med organizacijama podpisana tudi sodna poravnava.

Po sporu medicinske fakultete in UKC Ljubljana sta ustanovi v ponedeljek podpisali dogovor o nadaljnjem izvajanju storitev med bolnišnico in fakulteto. Fakulteta tako v petek ne bo prekinila izvajanja storitev za UKC, kot je napovedala.

Spor med institucijama izvira iz 43-milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. Pri tem pa so na UKC Ljubljana trdili, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev.

Vodstvi medicinske fakultete in UKC Ljubljana sta se sicer sestali že prejšnji teden, ko so stališča zbližali, a do končnega dogovora ni prišlo. Medicinska fakulteta je nato prejšnji četrtek zvečer odpovedala sestanek z vodstvom UKC Ljubljana, ki je bil načrtovan za petek. Kot so zapisali, so bili v takšno ravnanje primorani, saj da je bil odziv UKC na dogovorjeni predlog fakultete negativen in brez vsebinske obrazložitve.

Medicinska fakulteta je tako v petek začela tehnične priprave na prenehanje izvajanja storitev za UKC Ljubljana. V kliničnem centru pa so se med tem pripravljali na možnost vložitve predloga za začasno odredbo, s katero bi sodišče fakulteti naložilo zagotavljanje storitev za UKC.

Starejše novice