Foto: Bobo
zalastritof
Sob, 27.8.2022 09:45
Pride lahko do motene preskrbe z brezplačnimi testi za samotestiranje. Kaj se dogaja?

Vlada je na seji ta teden med upravičence, ki lahko teste prevzamejo že ta ponedeljek, 29. avgusta, poleg šolarjev in dijakov nepričakovano umestila tudi študente, kar je bilo prvotno predvideno z oktobrom.

Zato na Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da lahko pride do motene preskrbe z brezplačnimi testi za samotestiranje.

Odlok o začasnem ukrepu prostovoljne uporabe hitrega antigenskega testa za samotestiranje na koronavirus, ki je omogočil in uredil pravne podlage pravice učencev, dijakov in študentov do testov za samotestiranje, ki jih lahko prevzamejo v lekarnah, je bil objavljen v uradnem listu šele včeraj popoldne.

Lekarne imajo izredno kratek čas za prilagoditev preskrbe s testi.

»Vsekakor bomo ponovno naredili vse, kar je v naši moči, da zagotovimo nemoteno preskrbo s testi za vse upravičence,« je ob tem poudarila predsednica Lekarniške zbornice Darja Potočnik Benčič.

Pričakujejo povečan obisk lekarn

Pred začetkom šolskega leta so bila objavljena strokovna izhodišča in usmeritve posvetovalne skupine pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom prihajajočo jesen in zimo.

Lekarniška zbornica Slovenije si je zelo prizadevala, da bi pravočasno prejeli ustrezne pravne podlage ministrstva za zdravje, izpostavljajo.

»Odlok je bil danes popoldne objavljen v uradnem listu. Mi smo se na izdajo testov pripravljali zgolj na podlagi medijskih objav in neuradnih informacij, saj smo želeli po najboljših močeh prispevati k varnemu začetku šolskega leta,« je še pojasnila Potočnik Benčič.

»Samo s pravočasnimi ustreznimi predpisi lahko lekarne ob pravem času zagotovijo ustrezno zalogo, informacijske oziroma tehnične pogoje za izdajo testov ter kadrovske vire, saj pričakujemo povečan obisk lekarn. Slednje je poseben izziv za večino lekarn, saj se soočamo z veliko kadrovsko stisko in preobremenjenostjo zaposlenih,« je izpostavila.

Starejše novice