Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 13.3.2023 17:00
Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktikum se je ostro odzval na idejo, da bi družinski zdravniki dvignili mejo za opredeljevanje bolnikov. Opozarjajo, da imajo že sedaj premalo časa za poglobljeno in kakovostno obravnavo bolnikov.

V slovenskem zdravstvenem sistemu se ponovno izpostavljajo ideje, da bi zdravniki družinske medicine morali dvigniti normo za opredeljevanje bolnikov po enačbi število prebivalcev deljeno s številom zdravnikov.

Generalna direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije je izpostavila, da ima več zdravnikov opredeljene bolnike nad glavarinskim količnikom 1895 in storitve kljub temu izvajajo kakovostno.

Družinski zdravniki bi morali sprejeti več bolnikov

Navedbo so v sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum označili za strokovno nevzdržno.

»ZZZS in nekaj akterjev, ki so v preteklosti uspešno opustošili zanimanje za družinsko medicino, bi na vsak način radi pridobili status zabijalca zadnjega žeblja v krsto javnega osnovnega zdravstva. Tokrat se sklicujejo na lastno domišljijo, da je mogoče storitve opravljati kakovostno tudi ob višji glavarini,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so ilustrirali, lahko tudi kirurgi kakovostno in strokovno neoporečno amputirajo ude vsem poškodovancem, ki pridejo k njim.

»Problem, ki ga ZZZS v svojem birokratskem vztrajnostnem momentu ne zmore ponotranjiti, je samo eden. Tako poškodovanci kot kirurgi bi namreč raje videli, da se jim poškodovani udi ohranijo, ne pa amputirajo. Za to pa je potreben čas,« so navedli.

Na tak način bi bila družinska medicina kot »slabo dostopen tekoči trak«

Podobno je z družinsko medicino menijo. Več opredeljenih bolnikov pri družinskih zdravnikih bi tako zdravstvene obravnave samo še poslabšalo.

 »Sedaj imamo v družinski medicini slabo dostopen tekoči trak. To občutimo tako bolniki kot zdravstveni delavci,« menijo v sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum.

Razbremenitve z dodatnim kadrom si želijo zato, da postanemo vsaj dobro dostopen tekoči trak, kjer vsi dobimo hitro, splošno in zadovoljivo zdravstveno oskrbo.

»Če pa želimo iz splošne medicine narediti pravo družinsko medicino, moramo preseči logiko tekočega traku. In to je možno zgolj z nižanjem glavarinskih količnikov,« so prepričani.

Predlagajo nižanje glavarinskih količnikov in bolj oseben odnos do bolnikov

Kot so še navedli v Praktikumu, bo zgolj to zdravnikom omogočilo, da bodo lahko razvijali partnerski odnos z bolnikom. Ob tem opozarjajo, da je to le vrh spregledane ledene gore nenaslovljenih težav bolnikov, kot so na primer duševne motnje, zasvojenosti in škodljive navade.

»In koliko od kompleksnejših ter bolj občutljivih težav se v ambulanti, ki deluje po tekočem traku, sploh lahko ustrezno obravnava? Ker eno je prepoznavanje stisk in težav, drugo pa pridobivanje soglasja bolnika za njihovo ustrezno oskrbo. Za takšno soglasje bolnik potrebuje zaupen odnos, čas in občutek, da s svojo težavo vstopa v varen prostor, kjer bo obravnavan kot oseba in ne kot produkt na proizvodni liniji,« so opozorili.

Po njihovi oceni gre za ogromne družbene probleme, ki da jih pometamo pod preprogo. »In nihče v državi ni bolj umeščen v sistem in nima tako širokih kompetenc za reševanje vsega tega kot prav zdravnik družinske medicine. To, da ne izrabimo omenjenega dejstva, je za družbo neprecenljiva izguba,« so kritični.

Družinski zdravniki imajo, kot navajajo, izdelane rešitve, ki bodo stabilizirale in okrepile družinsko medicino. Predali so jih strateškemu svetu in uživajo podporo vseh največjih zdravniških organizacij.

Starejše novice