Slika je simbolična.
STA
Čet, 28.7.2022 07:59
Vlada bo danes nadaljevala sprejemanje ukrepov za pomoč gospodinjstvom zaradi visokih cen energentov. Kaj načrtujejo?

Sistem delne regulacije pogonskih goriv na bencinskih servisih zunaj avtocest je vlada obnovila konec junija, ta mesec pa je sklenila še, da s 1. septembrom za leto dni omeji tudi najvišje cene električne energije in zemeljskega plina za gospodinjstva ter druge zaščitene odjemalce.

Začasno naj bi se odpravile tudi nekatere dajatve, podaljšati želijo 50-odstotno znižanje trošarin ter znižati davek na dodano vrednost.

S sprejemanjem ukrepov v tej smeri namerava vlada nadaljevati, da bosta jesen in zima čim bolj predvidljivi in znosni, je prejšnji teden zagotovil minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

Preberite še:

Nižja stopnja davka za vse energente, ki se uporabljajo za ogrevanje

Danes, ko se bo ministrski zbor sestal na zadnji redni seji pred poletnimi počitnicami, naj bi tako po napovedih predsednika vlade Roberta Goloba podoben ukrep sprejeli še glede cen daljinske toplote iz omrežij.

Za vse energente, ki se uporabljajo za ogrevanje, torej za električno energijo, zemeljski plin ter tudi kurilno olje, lesno biomaso in daljinsko ogrevanje, se bo tako stopnja davka predvidoma znižala z 22 na 9,5 odstotka.

Bo pa moral državni zbor za uveljavitev tega ukrepa, sprejeti zakon o nujnih ukrepih na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energije, ki ga ima vlada na dnevnem redu danes.

»Vlada mora poskrbeti za najbolj ranljive«

Že pred časom je vlada sicer napovedala tudi ukrepe za pomoč socialno ogroženim prebivalcem v času draginje. 

Predlagali so ukrepe v obliki enkratnih dodatkov, s katerimi bi pokrili razliko med dohodki in pragom tveganja revščine. Takšen sklep so nekateri pričakovali že na seji vlade prejšnji teden, a ga za zdaj še ni sprejela.

Opozorila o težavah pri poslovanju zaradi visokih cen energentov že dlje časa prihajajo tudi iz gospodarstva.

Golob medtem odgovarja, da bodo podjetja prišla na vrsto, ko končajo z ukrepi za gospodinjstva, saj mora vlada najprej poskrbeti za najbolj ranljive, torej za gospodinjstva, male podjetnike in tiste, ki opravljajo javne storitve.

Starejše novice