Ljubljanainfo
Sob, 2.3.2024 08:00
Spletni prevaranti poskušajo naivne uporabnike pretentati na različne načine. Pri tem si pomagajo celo z umetno inteligenco, RTV Slovenija in Nova24, privoščili so si celo Tino Maze in Boruta Pahorja.

Prevare na spletu postajajo vse bolj prepričljive in premišljene. Prevaranti se pogosto poslužujejo tako imenovanega 'phishinga', ki ga manj vešči uporabniki spleta težko prepoznajo. 

Tokrat smo naleteli na prevaro, v kateri so spletni zlikovci izkoristili celo slovensko smučarsko legendo Tino Maze in nekdanjega predsednika Boruta Pahorja.

Tina Maze v modricah: »Senzacionalni škandal okoli Tine Maze«

Prevaranti prežijo na nespretne uporabnike na Facebooku, kjer z oglasom, v katerem je z umetno inteligenco prirejena fotografija nekdanje smučarske šampionke z modricami na obrazu ter velikim napisom »SLOVENIJA V ŠOKU!«

»Senzacionalni škandal okoli Tine Maze,« povezava pa je prikazana, kot da vodi na Rtvslo.si. A povezava dejansko vodi na spletni naslov, na katerem je lažna spletna stran, ki izgleda povsem enako, kot RTV MMC.

Z enakim oglasom, le da je vodil na lažno stran Nova24TV, so se nepridipravi uporabnikov lotili že v preteklih dneh.

Na lažni spletni strani je bil prikazan izmišljen pogovor med Tino Maze in Borutom Pahorjem, v katerem naj bi nekdanja smučarska šampionka razkrila, kako je obogatela na lahek način.

V članku na spletni strani MMC RTV SLO in Radia Slovenija je opisana kontroverzna situacija, v kateri naj bi Narodna banka Slovenije napovedala tožbo proti slovenski smučarki Tini Maze zaradi njenih izjav v živo na televiziji. Med oddajo »Metropolitan Slovenija« naj bi Maze delila svoje mnenje o tem, kako postati bogat brez dela, s čimer je povzročila precejšen škandal. 

Izjavila je, da je obogatela z uporabo platforme za trgovanje s kriptovalutami Ethereum 2.0 ProAir, ki deluje na principu samoučeče se umetne inteligence. 

Mazejeva se je med oddajo ponudila dokazati svoje trditve z vložkom 250 evrov, kar da je sprožilo veliko zanimanje in debato med gledalci in gostom oddaje Borutom Pahorjem.

Sledilo je intenzivno razpravljanje o možnostih zaslužka preko navedene platforme, ki naj bi omogočala hitro obogatitev z minimalnim vložkom. Tina Maze je v živo na televiziji demonstrirala delovanje platforme, kar je privedlo do takojšnjega povečanja denarja na računu Boruta Pahorja, ki je bil gost oddaje. 

Incident je povzročil prekinitev oddaje na zahtevo Narodne banke Slovenije. Kljub kontroverzi je urednik programa odločil osebno preizkusiti platformo in njegovo poročilo je pokazalo, da je v tednu dni s platformo zaslužil znatno vsoto denarja, kar je dodatno spodbudilo javno zanimanje za Ethereum 2.0 ProAir. 

Celotni dogodek je odprl razpravo o etičnosti in verodostojnosti takšnih načinov zaslužka, hkrati pa izpostavil vprašanja o vplivu tehnologije in kriptovalut na tradicionalne načine pridobivanja dohodka.

Povzetek vsebine izmišljenega prispevka, s katerim prevaranti poskušajo premamiti naivne uporabnike.

Obljubljajo enostaven zaslužek

Kot je pri tovrstnih spletnih prevarah običajna praksa, poskušajo prevaranti bralca premamiti z lažnimi obljubami o enostavnem in hitrem zaslužku

Za več informacij bi prevarantom morali le posredovati svojo telefonsko številko, nato pa bi vas naj poklical strokovnjak, ki bi vam pomagal pri investiranju. A seveda ne gre za kruh brez motike. 

Tako imenovani strokovnjak bo od vas želel pridobiti še druge podatke, kot so številka kreditne kartice ali pa vas prepričati, da nakažete denar na tuj račun in tako izprazniti vašo denarnico.

S povezavo vas z lažne strani odpeljejo na drugo spletno stran, kjer želijo, da v obrazec vnesete svoje podatke.

Prevaranti so lažno spletno stran pripravili tako premišljeno, da so celo napisali komentarje bralcev, ki naj bi že investirali ter imeli dobre izkušnje. Seveda gre za izmišljene in zavajajoče komentarje.

Čeprav je v besedilu spletne strani mogoče odkriti številne napake, ki kažejo na to, da je bilo besedilo (slabo) strojno prevedeno in pripravljeno s pomočjo umetne inteligence, je zagotovo kdo nasedel prevarantom.

Zaposlitveni oglas težko, prevaro brez težav oglašujete na Facebooku

Čeprav se organi pregona in skrbniki varnosti na internetu borijo proti tovrstnim prevaram in relativno hitro onemogočajo delovanje takšnih spletnih strani, dodatno bode v oči dejstvo, da prevaranti objave, s katerimi mamijo uporabnike na lažno spletno stran, oglašujejo na Facebooku. 

Facebook je sicer precej strikten pri svoji politiki oglaševanja. Če boste denimo poskušali objaviti zaposlitveni oglas, kjer boste ciljno oglaševali denimo le določeni starostni skupini, bo vaš oglas skoraj takoj onemogočen. 

A oglaševalskega denarja spletnih prevarantov se na tem družbenem omrežju očitno ne branijo, saj se tovrstni oglasi na Facebooku vrtijo že več tednov.

Komentarji (1)

JURKO MAG (ni preverjeno)

Jaz ne morem razumeti niti tega, zakaj se medijem sploh tolerira masovno zavajajoče reklamiranje. To je treba izkoreniniti do konca in takoj. Drugega efekta od tega ni kot podatkovno preobremenjen splet in posledično štekanje naprav.
DOL S POSILNIMI IN LAŽLJIVIMI OGLASI !!!!!

Starejše novice