Ljubljanainfo
Čet, 16.9.2021 08:41
Vas je sredi noči kdaj prebudilo čudno lajanje? Ste morda celo zagledali lisico kar na lastnem dvorišču? Ptujsko-ormoški lovci potrjujejo, da je gozdnih živali več. Pa se jih je treba bati?

Posebno v zadnjem letu ali dveh je moč opaziti mnogo več lisic, šakalov ter ptic, ki obletavajo kar naša dvorišča. Tudi videnje šakala ali lisice sredi naselja ni več nujno presenečenje. Lovci Zveze lovskih družin Ptuj Ormož potrjujejo, da tudi oni v zadnjih letih opažajo porast števila lisic ter tudi prisotnost šakala. 

Poudarjajo, da je sicer šakalov pri nas mnogo manj, kot avtohtonih lisic. Obenem pa dodajajo, da so vedno bolj problematične sive vrane, ki se pojavljajo na poljih in v mestih. Njihova številčnost se v zadnjih letih namreč močno povečuje. Zmeraj več je tudi divjih prašičev

Povečan stalež lisic lovci opažajo pretežno po celotnem območju Ptuja in Ormoža, šakal pa se pojavlja predvsem v porečju Drave in Dravinje. 

Na večerjo v naselja

Lovci povejo, da je gibanje gozdnih živali vezano na prilagodljivost le teh. Tako jih k svojim domovom ljudje velikokrat privabimo kar sami z nastavljanjem hrane mačkam, smetnjaki s hrano, kompostniki, smetišči ali le prijetnim zapuščenim zavetiščem. 

Prav ti dejavniki pa ugodno vplivajo tudi na glodavce, ki so pomemben del prehrane lisic. 

Lisic in šakalov pa je več tudi zaradi ugodnih razmer, manjka bolezni, milih zim in odsotnosti naravnih sovražnikov, ki v našem okolju ne živijo. 

»V primeru teh dveh živalskih vrst gre za prilagodljive oportuniste, ki hitro spoznajo, da jih v naseljih nihče ne ogroža in da je hrana lahko dostopna, zato seveda zaidejo v bližino človeka, čeprav pretežno ponoči,« so za naše uredništvo še dodali okoliški lovci. 

Se moramo lisic in šakalov bati?

Lovci pomirjajo, da ti dve živalski vrsti ljudi ne napadata. Do napada bi lahko prišlo le v ekstremni situaciji, ki bi bila vezana na zaščito mladičev, brezizhodni položaj ali če je žival obolela za steklino ali garjami. 

Tako naj tudi domače živali ne bodo prosto spuščene v okolje brez nadzora. Psi naj bodo na povodcih, opozarjajo lovci. Obenem pomaga, če dvorišče varuje ograja. 

Izginjajo tudi mačke?

Po pričevanju nekaterih bralcev pa na območju Ptujskega polja pogosto izgine tudi kakšna mačka, kar bi naj bila posledica napadov lisic ali šakalov. Lovci pojasnijo, da je verjetnost, da bi ta pojav lahko pripisali šakalom ali lisicam, majhna

Glavnino prehrane lisicam namreč predstavljajo glodavci, šakali pa imajo raje mrhovino in poljske glodavce, manj pa lovijo druge živali. 

Ob pogostejših videnjih teh živali pa nas zaskrbi predvsem za naše domače ljubljenčke. Lovci povejo, da lisice in šakali sicer lahko postanejo napadalni, če imajo steklino. A obenem dodajajo, da ni veliko znanega o pogostosti napadov lisic ali šakalov na pse in mačke. 

»Tu ne smemo pozabiti na kune, v naseljih predvsem kune belice, ki znajo biti do mačk veliko bolj napadalne od lisic in šakalov,« še dodajo naši območni lovci. 

Starejše novice