Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 16.9.2021 07:05
Ste se že včeraj odpravili v nakupovalni center pa vas je tam pričakalo presenečenje - preverjanje PCT? Tak je protokol v Ljubljani.

Vlada je tako z včerajšnjim dnem zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja novih okužb, med katerimi je, razen redkih izjem, obveza izpolnjevanja pogoja PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev. Zaščitne maske bodo morali nositi vsi v zaprtih javnih prostorih in tudi na prostem, če ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

PCT pogoj bo preverjalo dodatno osebje

O preverjanju PCT pogoja smo povprašali tudi ljubljanske nakupovalne centre.

Direktor družbe SES Slovenija, v okviru katere delujeta ljubljanski nakupovalni središči Aleja in Citypark, Toni Pugelj, je za Ljubljanainfo povedal: »PCT pogoj obiskovalcev se bo skladno z navodili ministrstva preverjal na vhodih obeh nakupovalnih središč. PCT pogoj bo preverjalo dodatno osebje oziroma varnostniki, če jih bomo le dobili, saj je ta kader trenutno praktično nemogoče dobiti na trgu.«

O izjemno povečanem povpraševanju po varnostnikih zaradi novega vladnega odloka, povezanega z določili o izpolnjevanju PCT pogoja, smo že poročali.

Iz nakupovalnega središča BTC so sporočili, da so na tekočem z najnovejšimi ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa. 

»V sodelovanju s stroko in poslovnimi partnerji iščemo rešitve, da bomo zagotavljali varen obisk v trgovskih, gostinskih in poslovnih prostorih na območju BTC Cityja in tako s skupnim odgovornim ravnanjem omogočili nadaljnje odprtje dejavnosti naših poslovnih partnerjev,« so zapisali v odgovoru za Ljubljanainfo.

Iz Supernove Ljubljana Rudnik so v skromnem odgovoru sporočili: »Kot že v preteklosti bomo tudi tokrat delovali v celoti v skladu z zakonodajo in predpisi, ki jih je določila vlada, da zagotovimo varnost naših obiskovalcev in hkrati zagotovimo prijetno nakupovalno izkušnjo.«

Kako pa do živilske trgovine?

Živilske trgovine so načeloma izvzete iz nujnega izpolnjevanja PCT pogoja.

Glede tega je direktor SES Slovenija Toni Pugelj zapisal: »V samostojne živilske trgovine, trgovine z medicinskimi in kozmetičnimi izdelki ter lekarne lahko gremo brez PCT pogoja. V te iste trgovine v nakupovalnih središčih pa ne, za vstop v nakupovalno središče je treba izpolnjevati PCT pogoj.

Torej, tudi živilske trgovine v nakupovalnih središčih niso izjema in s tem se ne strinjamo, saj bi moral biti PCT pogoj enak za vso trgovino in za vse dejavnosti.«

Ob tem je izpostavil še, da v Aleji in Cityparku omogočajo tudi hitro testiranje in cepljenje in s tem osebam, ki želijo nakupovati pri njih, dajejo dodatno možnost, da to storijo. 

Starejše novice