Vir: Varni na internetu
Ljubljanainfo
Sre, 22.3.2023 18:00
Goljufi prežijo na uporabnike Facebook messengerja.

»Prek Facebook messengerja prejmete sporočilo 'Si to ti v filmu?' in spletno povezavo, kjer naj bi se nahajal ta 'film'. »Morda vas srbijo prsti, da bi pogledali, za kaj gre, a klikanje močno odsvetujemo, saj gre za prevaro,« so zapisali na Facebook profilu Varni na internetu

Klik na povezavo vas namreč preusmeri na lažni prijavni obrazec, kjer morate vnesti podatke za dostop do Facebook profila. S tem svoje prijavne podatke dejansko posredujete goljufom.

A tukaj se zadeva še ne zaključi, svarijo strokovnjaki. Potem ko goljufi dobijo uporabniško ime in geslo, to isto sporočilo, z namenom zbiranja podatkov za dostop, v vašem imenu pošiljajo dalje vašim kontaktom. 

»Če ste slučajno kliknili na povezavo, je najbolje, da čim prej zamenjate geslo,« dodajajo na Varni na internetu. 

Gre za phishing – lažna sporočila za krajo podatkov

Z izrazom phishing označujemo kibernetski napad, pri katerem napadalci zavedejo žrtev, da jim sporoči različne občutljive podatke.

Kot navajajo, so najpogostejši cilj phishing napada uporabniška imena in gesla za dostop do elektronske pošte, Paypal računa, družbenih omrežij, podatki o kreditni kartici ter podatki za dostop do spletne banke in mobilne denarnice.

Predvsem so zelo nevarna zasebna sporočila, na primer SMS, Viber, Whatsapp, Messenger. Takšna sporočila uporabniki običajno obravnavajo z večjo mero zaupanja.

Več o tem, kako prepoznati phising napad in kako ukrepati, če ste na lažni strani vpisali svoje podatke, najdete na spletni strani Varni na internetu.  

Starejše novice