Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Sob, 13.8.2022 11:30
Otroci so bistveno manj v stiku z naravo kot prejšnje generacije.

Mednarodna raziskava, imenovana Spuščeni pogledi, je pokazala, da so otroci bistveno manj v stiku z naravo kot prejšnje generacije. Še več, trpijo celo za sindromom pomanjkanja narave. 

Ta problematika je spodbudila skupino Velux k raziskavi, ki je potekala med 3. in 6. septembrom 2021 med anketiranci, starimi od 18 do 65 let. Sodelovalo je 2408 anketirancev iz osmih evropskih držav: Hrvaške, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije, Srbije, Slovaške in Slovenije.

Številne študije potrjujejo, da stik z naravo zmanjšuje agresivnost, odpravlja simptome motnje pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnosti ter krepi imunski sistem otrok.

Sindrom pomanjkanja narave

Parki in igrišča so ob vsaki šoli, saj je že dolgo znano, da spodbujajo družabno vedenje otrok. Preživljanje časa na prostem prav tako spodbuja razvijanje veščin pomoči in sodelovanja.

Tudi opazovanje narave skozi okno lahko zmanjša stres in uravnava srčni utrip, pa kljub temu veliko otrok še vedno nima stika z naravo, torej trpi za tako imenovanim sindromom pomanjkanja narave.

Sindrom pomanjkanja narave je izraz, ki ga je uvedel Richard Louv, avtor knjige Zadnji otrok v gozdu.

Predstavlja pojav odtujenosti od narave, ki je značilen za celotne generacije otrok, vodi pa v resne vedenjske težave, kot so težave s koncentracijo, hiperaktivnost, slaba telesna pripravljenosti, debelost, sladkorna bolezen in celo kratkovidnost.

Odvisnost od tehnologije - je rešitev nadzor?

Raziskava Spuščeni pogledi o stiku ljudi z naravo je pokazala, da imajo otroci veliko manj stika z naravo kot prejšnje generacije. S tem mnenjem se strinja 93 odstotkov anketiranih staršev.

Številni med njimi se spominjajo čarov svojega otroštva brez dostopa do tehnologije, ko je bilo njihovo otroštvo bolj osredotočeno na naravo kot otroštvo njihovih otrok. 76 odstotkov se jih strinja, da je danes veliko drugih dejavnosti, ki so za otroke in mladostnike bolj privlačne kot preživljanje časa na prostem in v naravi.

Danes se torej zdi, da se je igra otrok z dvorišč skoraj v celoti preselila na splet.

Starši navajajo, da je največja težava odvisnost od tehnologije. Več kot polovica anketiranih se vsekakor strinja, da je treba čas, ki ga otroci in mladostniki preživijo pred zasloni, nadzorovati.

Ključno pri vzgoji otroka je, da so starši vzorniki ter svojim otrokom predstavijo in pokažejo, kaj pridobimo v stiku z naravo in zakaj je pomembno, da vsak dan preživimo zunaj. Sicer se v poznejšem obdobju, ko so mladostniki, lahko srečamo z velikim odporom, izpostavljajo avtorji raziskave.

V stavbah preživimo veliko večino svojega časa

Današnji način življenja otežuje vsakodnevni stik z naravo čez dan. Večino časa preživimo v službi ali šoli. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v stavbah v povprečju preživimo 90 odstotkov svojega časa. Zato bi morali tudi doma poskrbeti za doživljanje narave z različnimi čutili, izpostavljajo.

Ker se od tehnologije ne moremo popolnoma odmakniti, je ključnega pomena, da najdemo ravnovesje. In ravno zdaj, ko se začenjajo poletne počitnice, je pravi čas, da ga skupaj s svojimi otroki tudi najdemo.

Zakaj je stik z naravo tako pomemben?

»Naravna svetloba, svež zrak in pomirjujoč stik z naravo izboljšajo bioritem telesa, vplivajo tudi na kreativnost, inovativnost in občutek zadovoljstva. Tudi če nimamo hiše z vrtom, je vredno poskrbeti za vsakodnevni stik z naravo.

Za mnogo odraslih je že pogled skozi okno trenutek globoke sprostitve in samorefleksije, medtem ko je za otroke to lahko dragocena priložnost za opazovanje dreves, ptic, zvezd ali oblakov, o katerih vemo tako malo,« je izpostavil Vojko Golmajer, direktor podjetja Velux Slovenija.

Starejše novice