Vir: Posnetek zaslona youtube Slovenske novice
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pon, 27.6.2022 14:16
Kaj so o incidentu med mestnim redarjem in kolesarjem, ki se je pretekli teden zgodil v Šiški, povedali policisti?

Pretekli teden je v javnosti odmevala novica o incidentu med mestnim redarjem in kolesarjem. S posnetka, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, je razvidno, da sta se mestni redar in kolesar sprva pogovarjala, nato pa je redar nasilno zgrabil kolesarja, ga potegnil s kolesa in podrl na tla.

»Danes sem bil pred stolpnico v Šiški priča pretresljivemu dogodku. Mimoidoči kolesar je ogovoril mestnega redarja med nalaganjem avtomobila s pajkom – o čem je beseda tekla, ne vem. Vem pa, da kar je sledilo, nikakor ne more biti posledica izrečenih besed.

Mestni redar je nasilno s kolesa zvlekel gospoda in ga podrl na tla. Kasneje sta mu na pomoč priskočila še dva redarja,« je za Slovenske novice povedal moški, ki je incident posnel.

Ljubljanski policisti so za Ljubljanainfo povedali, da so bili v sredo, nekaj po 8. uri, o dogodku obveščeni s strani mestnega redarja:

»Policijska uprava Ljubljana je bila v sredo, nekaj po 8. uri s strani mestnega redarja zaprošena za pomoč pri postopku z občanom na območju Šiške,« so izpostavili.

Kaj so ugotovili?

»Na kraju so policisti ugotovili, da je mestni redar pri delu opravljal postopek z občanom, ko se je v postopek vmešal drug občan, ki pa je kršil javni red in mir. Redar je v postopku uporabil tudi prisilna sredstva,« so pojasnili in dodali:

»Ob prihodu policistov na kraj posredovanje policistov ni bilo potrebno zato postopkov na kraju niso izvajali. Bodo pa naknadno preverjene še posamezne okoliščine postopka in po ugotovljenih dejstvih izvedeni ustrezni postopki.«

Za več pojasnil o postopku so nas napotili na mestno redarstvo. Na odgovore še čakamo.

Že pretekli teden je Roni Kordiš, avtor bloga Had.si, je na družbenem omrežju delil odgovor mestnega redarstva.

»V konkretnem postopku je bilo zadržanje odrejeno zaradi kršitev določb nedostojnega vedenja po zakonu o varstvu javnega reda in miru, in sicer zaradi prepiranja, vpitja in hudega žaljenja pooblaščene uradne osebe. Zaradi nesodelovanja v postopku je redar uporabil prisilno sredstvo,« so med drugim izpostavili.

Tega, kakšno bo nadaljnje ukrepanje, niso komentirali. Med pooblastili, ki jih imajo po zakonu mestni redarji, so opozorilo, ustna odredba, ugotavljanje identitete, varnostni pregled osebe, zaseg predmetov, zadržanje osebe in prisilna sredstva, med katera sodi uporaba telesne sile in sredstev za vklepanje in vezanje ter plinskega razpršilca.

Starejše novice