Slika je simbolična.
Ustvarjeno dne
Čet, 25.2.2021 07:49
Slovenija bo dobila novo letalsko družbo z imenom SouthEast Airlines, ki se bo na začetku usmerila v ponudbo visokokakovostnih letalskih čarterskih prevozov, ostale letalske družbe pa si bodo lahko izposojale njena letala.

Na Sierra5.net poročajo, da je SouthEast Airlines, letalska družba d. o. o., novo ustanovljeno letalsko podjetje, ki ima sedež v Trbovljah.

Čas za nov in svež pristop

Eden izmed ustanoviteljev je Blaž Berdnik, inštruktor, izpraševalec in kapitan na letalu Airbus A320, ki ima več kot 22 let izkušenj s področja letalstva in letalskega poslovanja.

Pove, da so se za ustanovitev odločili, saj menijo, da je prišel tudi v Sloveniji čas za nov in svež pristop. Trajalo je kar 18 do 20 mesecev, da so lahko javnosti razkrili svoje načrte, saj so priprave na tak projekt izjemno intenzivne. V mesecu januarju so s prvim uradnim razgovorom na Agenciji za civilno letalstvo Republike Slovenije tudi uradno potrdili svoje namene za vzpostavitev nove letalske družbe s sedežem v Sloveniji.

Enovita flota zanesljivih letal Airbus A320

V Sloveniji imamo izredno dolgo tradicijo uporabe tega tipa letal, ki je eno izmed najboljših v svojem razredu. Uporabljamo jih od daljnega leta 1988 – bili smo eni izmed prvih, ki smo jih vpeljali v promet.

V podjetju bodo začeli prevoze opravljati s 180-sedežnim letalom v povsem ekonomskem razredu, že v letošnjem letu pa mu bodo pridali še drugo. V letu 2022 je želja floto podvojiti, leto 2023 pa zaključiti s šestimi letali Airbus A320.

Prvi komercialni let nameravajo opraviti v začetku junija letos.

Certifikacija je v polnem teku. Agencija mora pregledati ogromne količine dokumentov in podatkov, preden izda Operativno dovoljenje letalskega prevoznika (AOC).

Poteka izbor in šolanje posadk

Uspešno so pričeli z izborom in šolanjem letalskih posadk: na začetku je predvideno, da bodo imeli zaposlene tri do štiri kompletne posadke, kar znese skupaj z zemeljsko podporo okoli 35 zaposlenih. Običajno število članov v eni posadki je šest, lahko pa se jim pridruži še član tehnične podpore.

Vsako nadaljnje letalo bo število zaposlenih povečalo za tri do štiri posadke.

Nočejo se omejevati zgolj na Slovenijo

Ime SouthEast Airlines predstavlja jugovzhodno regijo Evrope, v kateri bodo primarno delovali. Z imenom se niso želeli omejiti na Slovenijo, prav tako niso želeli v poimenovanje vključiti katerega izmed slovenskih mest.

V omenjeni regiji se usmerjajo na trge v Sloveniji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Srbiji, na Kosovem, v Grčiji, ciljajo pa vse do Turčije.

Strategija podjetja

Po pridobitvi certifikata bi radi nudili storitve rednih in izrednih prevozov potnikov in tovora, prav tako pa nudili možnost najema letal na področju jugovzhodne Evrope, Evropske unije, v prihodnosti pa tudi po svetu …

Kje bo bazno letališče – v Ljubljani ali v Mariboru?

Niso še dorekli, kje naj bi bilo bazno letališče, niti določili, da bo le-to ves čas isto.

Zbiranje ponudb in pogajanja naj bi se pričela v prihodnjih tednih. Poudarjajo, da so bazna letališča bolj pomembna za redne prevoznike – sami načrtujejo, da bodo njihova letala letela deset do dvanajst ur dnevno, zato se s tem ne obremenjujejo. Želijo si le, da bi se za dolgoročno sodelovanje dogovorili z enim od dveh slovenskih letališč.

Potencial in tradicija Zasavja

Zavezali so se k razvoju celotne države in ne samo središča. Menijo, da potrebuje Zasavje po 30 letih počasnega razvoja nove priložnosti, mladi pa možnosti in zaposlitve. Potencial in tradicijo regije vidijo na več področjih, zato bo letalska družba dejansko delovala iz Trbovelj in Zagorja, v bližnji prihodnosti in s širitvijo pa želijo vključiti tudi Hrastnik. V regiji in v delu imajo odlično podporo lokalnega okolja, ki jih je sprejelo z odprtimi rokami.

Foto: romanm (Wikimedia)

Bodoči slovenski nacionalni letalski prevoznik?

Blaž Berdnik pove, da država, ki nima poklicnega letalstva in letalske družbe, vsekakor zgublja. V tem kontekstu so se pripravljeni pogovarjati s potencialnimi poslovnimi partnerji.

Izvedli so poglobljeno analizo in prišli do zaključkov, da bi Slovenija lahko ponovno dobila redne povezave z domačo družbo, ki bi delovala po tržnih principih in bila uspešna. Doda, da problemi niso nerešljivi. Rešitve je treba najti znotraj gospodarstva, država pa mora pri tem nuditi potrebno poslovno okolje in podporo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice