Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 20.6.2023 13:46
V desetletnem obdobju je Slovenija z upadom števila smrtnih žrtev za -34,5 odstotka dosegla boljši rezultat od povprečja EU27.

Evropski Svet za varnost prometa je danes objavil novo poročilo o stanju varnosti cestnega prometa za leto 2022.

Nad povprečjem

Slovenija je med 32 državami, ki jih poročilo analizira, med letoma 2021 in 2022 dosegla največji upad števila smrtnih žrtev, in sicer za kar 25 odstotkov. Upad števila smrtnih žrtev je doseglo le 13 od obravnavanih 32 držav.

V desetletnem obdobju (2012-2022) pa je Slovenija z upadom števila smrtnih žrtev za -34,5 odstotka dosegla boljši rezultat od povprečja EU27, ki znaša -22 odstotkov. 

Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je ob objavi novega poročila izpostavila: »Dosežek Slovenije, ki ga izpostavlja poročilo, je za slovenske deležnike prometne varnosti močna zaveza za prihodnost. Trenuten trend stanja varnosti cestnega prometa je na ravni leta 2020, ki ga je zaznamovala epidemija Covid-19 z močnim upadom obsega prometa in posledično najmanjšim letnim številom smrtnih žrtev. Stanje je tudi boljše kot v enakem obdobju preteklih desetih let, pri čemer pa trend hudo telesno poškodovanih žal ne sledi. Pred nami je še dobra polovica leta, dolgo obdobje, ko se lahko trend najhujših posledic, kljub stalnim preventivnim aktivnostim in nadzoru, tudi obrne. Zato na javnost ponovno naslavljam poziv k odgovorni in varni udeležbi v prometu, s posebno skrbnostjo do najbolj ranljivih udeležencev.«

Poročilo navaja, da se je število smrtnih žrtev na cestah v EU lani povečalo za 4 odstotke, na 20.679. Ta številka je še vedno za 9 odstotkov nižja kot leta 2019, zadnje leto pred pandemijo covida-19, ki je močno spremenila obseg prometa, in obseg prometnih nesreč.

Evropski Svet za varnost prometa ob tem opozarja, da bi bilo od leta 2019 potrebno 17,2-odstotno zmanjšanje, da bi dosegli cilje EU in Združenih narodov, in da do leta 2030 prepolovimo število smrtnih žrtev na cestah. 

Prvič Poljski

Nagrado za indeks uspešnosti cestne varnosti za leto 2023 je ETSC prvič podelil Poljski. Ta država je namreč v omenjenem desetletnem obdobju zmanjšala število smrtnih žrtev na cestah za 47 odstotkov, večje zmanjšanje je dosegla le Litva, in sicer 60-odstotno.

Povprečno zmanjšanje v EU je bilo 22-odstotno.

Število smrtnih žrtev na milijon prebivalcev je lani na Poljskem znašalo 50 umrlih na milijon, povprečje EU27 v 2022 pa znaša 46 umrlih na milijon prebivalcev. V Sloveniji je to povprečje boljše od EU27 in znaša 40,3 umrlih na milijon prebivalcev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice