Vir: posnetek zaslona TV Miklavž
Ljubljanainfo
Pet, 7.10.2022 11:40
V Afriki postajajo vse bolj glasne obtožbe zoper slovenskega duhovnika, ki naj bi kot misijonar v Kongu več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. Več domnevnih žrtev je spregovorilo in povedalo svoje izkušnje z uglednim duhovnikom.

Kot smo že poročali, je Francoski medij France24 predstavil dogajanje v majhni vasici v Kongu, kjer naj bi slovenski duhovnik, ki so ga tam poznali pod imenom Jose, več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. 

Gre za Jožeta Šömna, duhovnika v Slivnici pri Mariboru. Ta je med leti 1992 in 2001 opravljal delo misijonarja v Demokratični republiki Kongo, kjer naj bi posilil in spolno zlorabil najmanj 50 afriških mladostnikov.

Portala Svet24 in Necenzurirano poročata, da naj bi mariborska nadškofija skrito pred očmi javnosti v zadnjih letih obravnavala njegov primer. Nadškofija je zadevo predala policiji in tožilstvu, to pa je ovadbo zavrglo zaradi zastaranja.

Duhovnik tako še vedno uraduje in ima v svoji župniji še vedno stik z otroki. Hude obtožbe naj bi zanikal. 

Odziv Nadškofije Maribor: Izrekli so mu previdnostne ukrepe

Na zapise omenjenih medijev se je odzvala Nadškofija Maribor, ki je potrdila, da so duhovniku, obtoženemu storitve kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletnih oseb v času, ko je kot misijonar deloval v Kongu, takoj po prejemu prijave, izrekli 'previdnostne ukrepe'.

»Ni mu dovoljeno delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem ter reden stik s škofijskim ordinariatom in poročanje o svojem delu,« so pojasnili. 

V Nadškofiji Maribor pojasnjujejo, da so podali prijavo na policijo. Ob tem so »pisno zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek ter mu obljubila vso potrebno pomoč in sodelovanje.«

O zadevi so obvestili še Kongregacijo za nauk vere v Vatikanu in prejela njen odgovor, da se glede na že sprejete in izrečene previdnostne ukrepe počaka na izsledke predhodne preiskave.

Kongregacija za nauk vere v Vatikanu: Obtožbe so lažne

S strani Dikasterija za nauk vere je Nadškofija Maribor prejela obvestilo, da je omenjeni dikasterij po skrbni proučitvi aktov preiskav, ki jih je ob sodelovanju apostolske nunciature naredil nadškof Nadškofije Mbandaka-Bokoro, prišel do zaključka, da glede klerika, na katerega se je nanašala prijava, ne obstaja fumus delicti oziroma sum prekrška. 

»Dikasterij je dodal, da so bile obtožbe lažne, z namenom pridobitve finančne koristi. Dikasterij je Nadškofijo Maribor obvestil, da je ta primer zaključen,« so zapisali v odzivu. 

Nadškofija Maribor poudarja, da je v celotni fazi postopka delovala transparentno, sodelovala in izkazovala pripravljenost sodelovati z vsemi državnimi in meddržavnimi organi ter spoštovala kanonske norme kazenske narave. 

Dodali so, da se zavzemajo za »ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice.«

Starejše novice