Ljubljanainfo
Sre, 6.4.2022 18:04
Slovenski umetnik in aktivist Miha Artnak je v eni sekundi razprodal svojo zbirko umetnin NFT.

Flat Fiat, zbirka umetnin NFT, je sestavljena iz sploščenih fiat kovancev. Namenjena je zbirateljem, ki želijo spremeniti osnovno valuto v decentralizirano kriptovaluto in pospešiti denarno revolucijo.

Fiat kovanci z različnimi motivi so vzeti iz obtoka. Postavljeni so bili na železniško progo in čakali, da jih zravna vlak. Po tem so bili skenirani in kovani kot edinstven NFT.

Kot je umetnik Miha Artnak zapisal na svoji spletni strani: »Umetnine NFT kovancev, ki so jih sploščili vlaki in odstranili iz obtoka, oznanjajo začetek nove dobe decentraliziranih financ.«

Preprečevanje hiperinflacije z uničevanjem fiat denarja

Fiat denar je začel prevladovati v 20. stoletju.

Fiat denar je izraz, ki je dan večini valut, ki jih vlade določijo kot zakonito plačilno sredstvo. Vrednost ima le zato, ker se stranke, ki sodelujejo v menjavi, dogovorijo o njegovi vrednosti.

Projekt Flat Fiat preprečuje hiperinflacijo z zmanjšanjem obtoka fiat valut in spreminjanjem valutne osnove.

Zbirka umetnin takoj razprodana

Prvih 24 ur je bila kolekcija na voljo tistim, ki so predhodno izrazili interes. Preostanek kolekcije je bil nato na javni dražbi prodan v eni sekundi.

Kovanci so bili v prvotni prodaji prodanih po ceni 33 ICP oziroma 611 evrov na kos, del kovancev pa je bil prodan v predprodaji po nižji ceni.

Avtor je s prodajo kovancev tako po naših ocenah zaslužil nekje med 50 in 100 tisoč evri.

Številni novi lastniki NFT-jev Flat Fiat svoje kovance že prodajajo naprej.

Trenutno je tako naprodaj 65 oziroma nekaj manj kot polovica NFT-jev iz te serije, povprečna cena pa znaša 48,60 ICP oziroma približno 900 evrov za posamezni kovanec.

Najcenejši NFT kovanec iz kolekcije Flat Fiat je trenutno na voljo za nekaj več kot 500 evrov, medtem ko je najbolj redki žeton v kolekciji trenutno naprodaj za vrtoglavih 27.500 evrov.

NFT –  unikatni digitalni kovanci, katerih cene rastejo v nebo

Leta 2020 se je zgodila prava eksplozija prodaje NFT-jev. Kaj sploh je NFT?

V nasprotju s klasičnimi kriptovalutami so NFT žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče potvariti.

Bolj kot karkoli drugega so NFT-ji zbirateljska sredstva. NFT kovanci vsebujejo različne elemente, od kripto umetnin, digitalnih modnih dodatkov, zbirateljskih kartic, virtualnih nepremičnin in ostalih stvari.

S svojimi lažnimi novicami že večkrat pretental javnost 

Kdo je Miha Artnak? Umetnik je nase opozoril z novico, da je kitajski investicijski banki prodal sliko golobjih iztrebkov za milijonov evrov. Šlo je za lažno zgodbo, ki jo je povzelo več slovenskih medijev.

Da je novica delovala še bolj prepričljivo, je Artnak ustvaril spletno stran, ki je bila na videz skoraj ista kot stran britanskega časnika The Guardian, na njej pa objavil lažno novico.

Artnak naj bi se z umetniškim projektom kritično lotil vprašanja resnice v današnji družbeni resničnosti. »Dokazati sem želel, kako se v današnjem času ničesar ne preverja,« je v intervjuju za Siol.net povedal Artnak: »Ne beremo namreč več o vsebini, temveč gre prej zgolj za formo.« 

Po sliki golobjih iztrebkov pretental s prvim »bitcoin mestom«

Kasneje se je lotil še enega projekta, s katerim je pretental javnost. Na spletni strani, ki na videz spominja na The Guardian, je objavil novico o slovenskem kriptomilijonarju, ki da je zgradil mesto prihodnosti, v katerem gospodarstvo temelji izključno na kriptovalutah.

Zapisal je, da tako imenovani BTC City šteje že okoli 4000 prebivalcev. 

Vključuje mestni svet, univerzo, lokalna podjetja, umetniški center, glavno tržnico, športni center, vodni park, nakupovalna središča in hotele ter dve visoki poslovni stavbi, od katerih je ena tudi najvišja stavba v Sloveniji.

Novico je podkrepil z objavo videa na družbenem omrežju Facebook, kjer v glavni vlogi nastopa nakupovalno središče Blagovno trgovski center oziroma BTC, ki ima enako kratico kot bitcoin. Ker so video v glavnem gledali tujci, ki slovenskega nakupovalnega središča ne poznajo, jih je tako lahko potegnil za nos. 

Starejše novice