Ljubljanainfo
Pet, 30.4.2021 11:36
Pred kratkim so se po Sloveniji pojavili plakati, ki so močno razburili javnost, saj je nekaterih izmed njih podoba otroka z materinim znamenjem in modrico, ki je označena za očetovo znamenje. Zdaj se je ostro odzvalo tudi Društvo očetov Slovenije.

Na več mestih po Sloveniji, tudi v Ljubljani, so se prejšnji teden pojavili sporni plakati, ki opozarjajo na nasilje v družini in pozivajo k prijavi nasilja. A snovalci so to storili na neprimeren način in poželi veliko zgražanja. 

Kot so zapisali na spletni strani Ženske svetovalnice, z akcijo pozivajo vse osebe, ki so doživele ali še doživljajo nasilje, njihove bližnje ter druge osebe, ki so zaznale nasilje v svojem okolju, da nasilje prijavijo. V ta namen so pripravili več jumbo plakatov, letakov in radijski oglas.

Na enem izmed plakatov je otroški obraz, ki ima na čelu označeno materino znamenje. Na licu ima podpluto, poleg katere je zapisano, da gre za očetovo znamenje.

Plakat je prejel val zgražanja in očitkov, da s prstom pokaže na očete kot na edine izvajalce nasilja v družini. 

Po prejetih kritikah plakete popravili

Plakat je le del kampanje 'Znamenje', za katero stojijo nevladne organizacije društvo Ženska svetovalnica, Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo SOS telefon.

Po prejetih kritikah so plakate že popravili – zdaj na plakatih namesto napisa 'očetovo znamenje' ali 'sinovo znamenje' piše 'znamenje nasilja'. 

Naročnik oglasov, Društvo za nenasilno komunikacijo, je ob tem umaknil fotografije plakatov iz svojih družbenih omrežij.

»Objava ni posredovala sporočila, ki smo ga želeli, zato smo jo umaknili,« so zapisali na svojem profilu na Facebooku.

»Kdor dela, se lahko tudi zmoti.«

Društvo Ženska svetovalnica je na Facebooku odgovorilo na komentarje posameznikov, v katerih so izražali svoje zgražanje nad sporočilom plakata.

V odgovoru na očitke so zapisale, da nasilje ni sprejemljivo v nobeni obliki in da spol osebe, ki nasilje povzroči, pri tem ne šteje.

»Nasilje nasploh in nad komerkoli in v katerikoli obliki je po našem prepričanju zavržno dejanje, za katerega ni opravičila, niti izgovora. Verjamem, da nas to prepričanje tesno povezuje. Vendar … Kdor dela, se lahko tudi zmoti. V podrobnostih, ki se lahko še prehitro izkažejo kot ključne in pomembne,« je zapisala Lucija Užmah, predsednica te nevladne organizacije.

Kot je še povedala, so v akciji nehote pokazale, kot da so za nasilje krivi le moški, a to ni bil njihov namen.

»Zavzemamo stališče, da to ne drži. Hkrati pa v naši organizaciji upamo, da bo ta dogodek doprinesel k spoznanju, da nihče nima monopola nad 'biti žrtev', saj zaradi nasilja trpi vsaka oseba, ki je žrtev, torej enako ženske kot moški,« je še zapisala v opravičilu. 

Oglasilo se je tudi Društvo očetov Slovenije

»V Društvu očetov Slovenije nas žalosti reakcija in vedenje ženskih organizacij Društva za nasilno komunikacijo, SOS telefona ter Ženske svetovalnice,« so sporočili. 

Čeprav so plakate prelepili, pravijo, da napake ne morejo popolnoma popraviti: »Kljub obližu na najbolj spornem plakatu, ki naj prekrije 'očetovo znamenje', je nemogoče zanikati ton oglasne kampanje, v kateri so kot izključni vršilec družinskega nasilja izpostavljeni moški.«

V društvu pojasnjujejo, da je nasilje v družini precej enakomerno porazdeljeno, in da čeprav je fizično nasilje bolj pogosto pri moških, se ženske pogosteje zatekajo k psihičnem nasilju. 

»(Ne)opravičilo ženskih organizacij skupaj z zasnovo kampanje 'Znamenja' razkriva, da ne gre za blagohotno ozaveščanje ali napredni feminizem, ampak za misandrijo (sovraštvo proti moškim), zakrito v boj proti nesporno zavržnem dejanju družinskega nasilja. Gospe so, žal, dokazale, da v svoji fanatičnosti in videnju samo svoje resnice ne znajo popustiti,« so ostri v Društvu očetov Slovenije.

V društvu opozarjajo, da je oglaševanje najmočnejše orodje. Enačenje moških z nasiljem in odsotnost priznanja ženskega nasilja lahko po njihovem mnenju vodi v do tega, da to postane splošno sprejeta resnica.

Starejše novice