Slika je simbolična.
Selma Špendl
Tor, 15.11.2022 18:00
V Sloveniji naj bi vsako leto za gripo zbolelo od pet do deset odstotkov prebivalcev. Najbolj učinkovita zaščita pred okužbo dihalnih poti, ki je veliko resnejša od prehlada pa je cepljenje.

Gripa je nalezljiva virusna bolezen dihal, ki se hitro prenaša med ljudmi s kapljicami med govorjenjem, kašljanjem, kihanjem in preko rok.

Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila: če zbolimo ostanemo doma, če smo zboleli in bi lahko imeli gripo, si temeljito in pogosto umivamo roke in si pri kihanju ali kašljanju usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo oziroma kašljamo v rokav. 

Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe, kot so kronični bolniki, osebe starejše ob 65 let, majhne otroke, nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo.

Poznate razlike med gripo in prehladom?

Cepljenje proti gripi opravite pri vašem izbranem osebnem zdravniku. Če to ni možno, se lahko cepite pri katerem koli drugem izvajalcu zdravstvene dejavnosti, ki cepljenje izvaja.

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana sporočajo, da bodo v primeru povečanega interesa termine postopoma dodajali.

Simptomi Gripa Prehlad
povišana telesna temperatura visoka temperatura, traja 3–4 dni redko
glavobol izrazit redko
bolečine v mišicah in sklepih pogosto izrazite blage
utrujenost, slabost lahko traja 2–3 tedne  blaga
izčrpanost izrazita, posebno na začetku ni prisotna
zamašen nos včasih  pogosto
kihanje včasih  pogosto
vneto žrelo včasih  pogosto
bolečine v prsih, kašljanje pogosto blage, občasno

Starejše novice