Ljubljanainfo
Tor, 2.3.2021 12:39
Vlada je na včerajšnji seji sprejela posodobljeno strategijo cepljenja. Na novo oziroma bolj podrobno so v njej opredeljene prednostne skupine za cepljenje in nekatera nova cepilna mesta za izvajanje cepljenja.

Osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni, razbremeniti zdravstveni sistem in omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi krize omejene.

Cepiti želijo 60 odstotkov prebivalcev

Zato je vlada spremenila strategijo cepljenja. Kot pojasnjujejo, je treba cepiti skupine prebivalstva, ki imajo največje tveganje za težji potek in smrt zaradi covid-19 in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva.

Cilj je doseči 60-odstotno precepljenost, saj bomo le s 60-odstotno precepljenostjo zmanjšali tveganje za prenos covida do te mere, da bomo lahko epidemijo učinkoviteje obvladovali.

Posodobljeno strategijo cepljenja je podrobno predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. 

PREBERITE ŠE:

Vse manj hospitaliziranih, število covid oddelkov bodo zmanjšali

Kot je povedal, počasi prehajamo v fazo, ko bomo zmogljivosti obeh kliničnih centrov za covid bolnike zmanjšali na 7,5 odstotkov.

Bolnišnice na Ptuju, v Slovenj Gradcu, Trbovljah, Brežicah in Izoli pa bi lahko v kratkem v celoti namenili zdravstvenim storitvam, nepovezanim s koronavirusom. 

Vse bolnišnice bodo kljub temu imele sive cone in v primeru zaznane okužbe bi bili pacienti premeščeni v bolnišnice, ki bodo še vedno imele covid oddelek.

Strategija predvideva 61 cepilnih centrov po državi

»S strategijo cepljenja se zagotavlja ne samo jasno načelo, kako in kdaj bo kdo cepljen, ampak tudi zadostno število cepilnih centrov, cepilnih mest in mobilnih cepilnih enot,« je pojasnil Poklukar.

V strategiji celjenja je določenih 61 cepilnih centrov, od tega 13 v bolnišnicah.

Prednostne skupine cepljenja ostajajo enake

  • Za zdravstvenimi delavci bodo na vrsti starejši od 80, 75 in 70 let.
  • Sledi skupina posebej ranljivih kroničnih bolnikov ne glede na starost. Pri odločitvi o uvrstitvi pacienta v to skupino bo imel odločilno vlogo osebni zdravnik. 
  • V naslednji skupini so diplomati in uslužbenci ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja Evropski uniji in pripadniki Slovenske vojske na misijah v tujini.
  • Sledijo osebe starejše od 65 let. Za njimi bodo na vrsti zaposleni v vzgoji in izobraževanju. »Naš glavni cilj je ohranjati odprto in dostopno šolstvo ter zagotavljati normalen razvoj otrok,« je povedal Poklukar.
  • Sledijo kronični bolniki od 18 do 64 leta, za njimi pride na vrsto starostna skupina od 60 do 65 let, zaposleni v kritični infrastrukturi in na koncu ostali prebivalci.

Cepiva ni mogoče izbirati

»Glede na zelo omejene količine cepiva in zahtevno logistiko ta trenutek med skupinami cepiv ni mogoče izbirati,« pojasnjuje Poklukar. Cepivo AstraZeneca bo zaradi pomanjkanja podatkov o učinkih pri starejših, namenjeno le mlajšim od 65 let. 

Na ministrstvu si prizadevajo, da bi v čim krajšem času zagotovili zadostne količine cepiva za vse prebivalce. Danes imajo tako v podpisu pogodbo za dodatnih 349.000 cepiv Pfizerja. Minister za zdravje računa, da bo ta pošiljka cepiva v Slovenijo prispela v drugem četrtletju.  

Smo potrdili nov sev ali gre le za ugibanja? 

V javnosti so se pojavili namigi, da naj bi v Sloveniji zaznali tudi nigerijsko različico koronavirusa.

»Neuradno je bilo potrjenih 62 primerov britanskega seva v zadnjem tednu, v Sloveniji imamo dokazan južnoafriški sev,« je povedal Poklukar. Dodaja, da poročilo o sevih pričakuje jutri, o prisotnosti nigerijskega seva ni seznanjen. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice