Foto: Branka Keser
Pia Seidl
Čet, 10.2.2022 14:30
Policija je prepovedala protestne konvoje svobode, v okviru katerih v številnih državah protestirajo proti ukrepom, namenjenim zajezitvi covida-19.

Kot smo poročali, so protestniki minulo soboto, 5.februarja, protestirali proti ukrepom, povezanim z zajezevanjem epidemije koronavirusa. Sobotni shod po podatkih policije ni bil prijavljen, potekal pa je na javnih cestah, udeleženci so se vozili z različnimi motornimi vozili.

Nevarni protesti

Protesti v motornih vozilih so vsej prej kot varni, so pred sobotnim protestom pozvali na Facebook strani Ustvarimo Reševalni PAS na avtocestah, saj precej otežujejo pot intervencijskim vozilom in povzročajo zmedo ter gnečo na cestah.

Policija je protestnike v soboto pričakala na Brničevi ulici v Črnučah, kamor so prispeli okoli 11. ure.

Policija proteste s konvoji svobode prepovedala

Tovrstne proteste z motornimi vozili je francoska policija v Parizu že prepovedala. Protestniki pa so se v sredo iz več francoskih mest že odpravili proti Parizu.

Ta konec tedna načrtujejo proteste in blokade z avtomobili, kombiji in motorji po zgledu kanadskih kolegov in njihovega tako imenovanega konvoja svobode, poroča Slovenska tiskovna agencija. 

Pariška policija je danes sporočila, da tovrstnih demonstracij ne bo dovolila in da bo proti tistim, ki prepovedi ne bodo upoštevali, strogo ukrepala.  

 

Kakšne kazni načrtujejo?

V Parizu načrtujejo mobilizacijo dodatnih policistov, ki bodo preprečili morebitne blokade cest in morebitne kršitelje kaznovali z visokimi globami, zaplembami njihovih vozil ter aretacijami.

Tiste, ki bodo skušali blokirati ceste, bo doletela celo dvoletna zaporna kazen, globa v višini 4500 evrov in triletna prepoved vožnje, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

 

Starejše novice