Slika je simbolična.
STA
Pet, 19.1.2024 17:19
Ljubljanska pediatrična klinika poziva starše, da naj dojenčkov ne izpostavljajo sezonskim virusom.

Strokovni direktor ljubljanske pediatrične klinike Marko Pokorn starše dojenčkov in novorojenčkov poziva, naj otrok ne izpostavljajo respiratornim in virusom gripe, ki v zimski sezoni krožijo med prebivalstvom.

Navaden prehlad za starejše lahko za dojenčka pomeni intenzivno nego.

Od jutra na tej zdravijo kar pet otrok, je poudaril.

Na kliniki povečano število primerov okužb dihal

Po Pokornovih besedah se na kliniki soočajo s povečanim številom dojenčkov in predšolskih otrok z okužbami dihal, ki jih v večji meri povzročata respiratorni sincicijski virus in gripa.

Respiratorni sincicijski virus za starejše otroke in odrasle ni problematičen, pri dojenčkih in novorojenčkih pa lahko povzroči okužbo spodnjih dihal, pljučnico in brohiolitis.

Taka okužba lahko otroka pripelje v enoto intenzivne terapije.

Na pediatrični kliniki, ki ima na intenzivni terapiji 14 postelj, so imeli zjutraj pet otrok z okužbo s tem virusom. Zdraviti bi jih sicer morala klinika za infekcijske bolezni, a ker je število okužb doseglo epidemične razmere, so s svojimi posteljnimi razpoložljivostmi vskočili na pediatrični kliniki, je poudaril Pokorn.

Zato so morali nekoliko zmanjšati programe rednih obravnav, a so otroci, ki potrebujejo bolnišnično ali subspecialistično obravnavo, te vseeno deležni, je zagotovil.

Zdravil za takšne okužbe ni

Pokorn želi predvsem opozoriti starše dojenčkov in majhnih otrok, da je med otroško populacijo intenzivno kroženje respiratornega sincicijskega virusa in virusa gripe, za kar ni zdravila.

»Zdravimo lahko samo posledice oziroma zaplete te okužbe. Najbolje je, če je otroku v prvih letih ta okužba prihranjena,« je dejal.

Starše zato poziva, naj imajo novorojenčke in dojenčke v varnem domačem okolju in naj z njimi ne hodijo po denimo nakupovalnih središčih. Prav tako naj se ne družijo intenzivno s sorodniki, posebej če so ti bolni.

»Prehlad tete ali babice lahko za takšnega otroka pomeni nekaj dni na intenzivni enoti, celo s potrebo po umetnem predihavanju,« je bil konkreten.

Stavka ne vpliva na oskrbo otrok

Pozval je še, naj bolni starejši otroci ne silijo v dojenčke in naj bolne matere pri dojenju nosijo zaščitno masko.

Na vprašanja glede poteka zdravniške stavke na pediatrični kliniki je odgovoril, da je oskrba otrok zagotovljena v polni meri tudi med stavko in da te dni osebje dela več kot pred nekaj meseci.

»Za nas je to normalna zimska sezona,« je zaključil.

Starejše novice