Ljubljanainfo
Čet, 28.9.2023 19:00
Za študente je novo študijsko leto začetek novih izzivov in priložnosti. Mamina kuhinja in domač hladilnik postaneta le še »vikend razkošje«.

Študentje se med študijskim letom soočajo s številnimi spremembami in eno od ključnih področij, na katerem lahko sprejmejo pomembne odločitve, je prehrana. 

Precej enolična prehrana

Pravilna prehrana pa je ključna za ohranjanje energije, zdravja in osredotočenosti med intenzivnim študijskim procesom. To pa ni vedno preprosto, še posebej, če študij pomeni selitev od doma in mamina kuhinja in domač hladilnik postaneta le še »vikend razkošje,« sporočajo iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Podatki kažejo, da se študentje prehranjujejo precej enolično, jedo kalorično in neuravnoteženo hrano, običajno bivajo v študentskih središčih, daleč stran od domače kuhinje, precej so odvisni od gostinske ponudbe, redki pa so tisti, ki si sami pripravljajo obroke.

Študentje vedno bolj debeli

Redna izpostavljenost tovrstni energijsko bogati, a hranilno revni hrani v kombinaciji s pomanjkanjem telesne dejavnosti pomembno prispeva k naraščajočemu trendu prekomerne telesne mase, debelosti in drugih kroničnih nenalezljivih bolezni med mlajšo odraslo populacijo. 

Zato se je v okviru projekta »Dober tek, študent!«, sofinanciranega s strani ministrstva za zdravje, oblikoval sistem označevanja prehransko ustreznejše ponudbe s simbolom »Prava izbira«

Slednji študentom omogoča lažjo prepoznavnost zdravih in uravnoteženih študentskih obrokov. 

Simbol, ki ga podeljuje Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, študentom zagotavlja, da je njihov obrok količinsko in energijsko primeren, ima uravnoteženo sestavo in ustrezen način priprave. Simbol lahko pridobijo tudi ponudniki, ki niso del subvencionirane študentske prehrambne.

Študentje si želijo prihranek časa, nizko ceno in okusen obrok

Država v okviru gostinske ponudbe sicer zagotavlja študentom subvencionirano študentsko prehrano, ki ima mnogo prednosti, vendar je ta bolj socialni, kot pa zdravstveni ukrep. 

»Problem je predvsem, da država pretežno sofinancira gostince, kjer je finančni interes vodilo, namesto javnih kuhinj, kjer se lažje sledi načelom zdrave prehrane. Poleg tega kriteriji v javnih razpisih za izbor ponudnikov še vedno ne posvečajo toliko pozornosti kakovosti ponudbe,« opozarja Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Jesti zdravo in uravnoteženo je lahko preprosto

Na Zvezi potrošnikov Slovenije izpostavljajo, da moramo pri prehranjevanju upoštevati nekaj osnovnih prehranskih vodil. Med njimi sta ustrezna sestava in prava velikost obrokov, saj na ta način preprečimo prenajedanje in neželeno povečanje telesne mase. 

Na ZPS so tudi v preteklosti že izvedli pregled ponudbe subvencioniranih študentskih obrokov, tudi s pomočjo kemijskih analiz, in rezultati niso bili obetavni. Ti so pokazali, da študentski obroki pogosto niso uravnoteženi, vsebujejo preveč maščobe in soli ter hkrati premalo zelenjave.

»Zadnji pregled 35 subvencioniranih študentskih obrokov, ki smo ga na Zvezi potrošnikov Slovenije v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje izvedli v začetku septembra 2023, je razkril, da v glavnih jedeh prevladujejo živila z več ogljikovimi hidrati, temu sledijo živila z več beljakovinami, najmanj pa je zelenjave, kar ni skladno s konceptom zdravega in uravnoteženega krožnika. 

Zelenjava in sadje, ki bi morala predstavljati polovico glavnega obroka, pogosto nista vključena niti kot dodatni hod. Pri približno tretjini ponudnikov ob glavni jedi namreč študentu nista bila ponujena solata ali sadje, ki bi ju študentski obrok sicer moral vsebovati,« pa je pojasnila Nika Kremić, Zveza potrošnikov Slovenije.

Tudi študentska organizacija si prizadeva za več zdravih in trajnostnih izbir »na bone«

V prihodnjih letih pa si bo krovna študentska organizacija še naprej prizadevala za uvedbo novosti, ki bi vplivale predvsem na pripravo javnega razpisa za leti 2024 in 2025. 

Odzivi gostincev na uvedbo simbola Prava izbira pozitivni

Gostinci lahko s svojo ponudbo spodbujajo zdrav način življenja. Kot je poudaril Nedeljko Krstić, direktor restavracije Eat Smart, Maribor, je bil odziv študentov, profesorjev in zaposlenih na Tehniški fakulteti v Mariboru na simbol Prava izbira izjemen. Za pridobitev simbola Prava izbira pa so se odločili tudi v Restavracijah Interspar.

Izobraževanje, ki je eden izmed pogojev za pridobitev simbola Prava izbira, izvajajo na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor. 

Kako izbrati zdravo in uravnoteženo glavno jed »na bone«?

Študentom svetujemo, da sledijo petim preprostim pravilom:

  1. Krožnik naj bo sestavljen iz ene dlani živil z več beljakovinami, ene pesti živil z več ogljikovimi hidrati in dveh pesti zelenjave.
  2. Namesto jedi, ki vsebujejo mastne mesne izdelke, kot so hrenovke in klobase, raje izbirajte takšne, ki vsebujejo puste kose mesa, kot so piščančja ali puranja prsa brez kože, teletina, mlada govedina.
  3. Enkrat do dvakrat na teden naj bodo na vašem jedilniku ribe, ki so pomemben vir esencialnih maščobnih kislin. Tako pogosto izberite tudi brezmesni obrok, bogat s stročnicami, kot so na primer fižol, čičerika, grah, leča, soja.
  4. Izbirajte obroke, ki vsebujejo živila, ki so vir prehranske vlaknine, kot na primer polnozrnate testenine, kaše, polnozrnat kruh, stročnice, oreški in semena. Izogibajte se jedem, pripravljenih s cvrtjem ali pečenjem na odprtem ognju. Namesto teh raje izberite obroke pripravljene po postopku kuhanja, dušenja v lastnem soku ali pečenja v pečici.
  5. Poiščite ponudnika s simbolom »Prava izbira«, saj simbol zagotavlja, da je obrok prehransko ustreznejši.

Starejše novice