Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Čet, 18.11.2021 19:44
Predstavniki visokega šolstva so ob morebitni zaostritvi ukrepov in predlaganem študiju na daljavo podpisali skupno izjavo in vlado pozvali, da naj še naprej omogoči izvajanja študijskega procesa v prostorih fakultet.

Strokovna skupina za covid je vladi v sredo zaradi slabih zdravstvenih razmer v državi predlagala zaostritev ukrepov, med drugimi študij na daljavo in spodbujanje dela od doma. Zaradi tega so se oglasili predstavniki slovenskih univerz, Študentske organizacije Slovenije in sindikati na podočju izobraževanja, ki s skupno izjavo nasprotujejo takšni odločitvi.

Tako poudarjajo, da ob zelo visoki precepljenosti tako zaposlenih kot študentov ne vidijo razlogov za zapiranje univerz, a se strinjajo z morebitnimi dodatnimi ukrepi, s katerimi bi necepljene zaposlene in študente dodatno stimulirali, da se cepijo.

»Izkušnje preteklih dveh let so jasno pokazale, da je študijski proces na daljavo slab nadomestek izvedbe študijskega procesa v živo. Na vseh članicah univerz striktno izvajamo preverjanje pogoja PCT ter skrbno izvajamo samotestiranje študentov in študentk, kar dokazujejo tudi izvedeni inšpekcijski nadzori, ki niso ugotovili nepravilnosti,« so med drugim zapisali v skupni izjavi.

Pri tem dodajajo, da so se hkrati na univerzah odločili, da večino drugih dogodkov in sestankov preselijo na daljavo in na ta način zmanjšujejo stike, ki lahko vodijo v širjenje epidemije.

Zapiranje univerz bi bilo neustrezno

Predstavniki visokega šolstva trdijo, da bi bilo zapiranje univerz preuranjeno in neustrezno, predvsem iz razloga, da ukrepi zapiranja ne bodo veljali za druge dejavnosti. 

»Kljub povečanju števila okužb v družbi se na univerzah razmere niso bistveno spremenile, kar je, glede na precej višjo stopnjo precepljenosti zaposlenih in študentov, tudi pričakovano,« so jasni v skupnem pozivu odločevalcem.

Podpisniki tako pričakujejo, da bosta vlada in resorno ministrstvo upoštevala svojo obljubo, da se bodo šole zapirale zadnje in odpirale prve, ter še naprej omogočila izvajanje študijskega procesa v prostorih fakultet.

»Na univerzah se bomo vsekakor pridružili morebitnemu splošnemu zapiranju družbe, saj je to skrajni ukrep, s katerim lahko družba skuša zaustaviti širjenje virusa. V primeru delnih zapiranj pa menimo, da univerze nismo tiste, ki največ prispevajo k širjenju okužbe in zaradi pomembnosti študijskega procesa vztrajamo pri izvajanju študijskega procesa v živo - ob upoštevanju vseh ukrepov za omejevanje epidemije,« zaključujejo podpisniki poziva.

Kdo vse je med podpisniki izjave?

Med podpisniki so sicer Zdravko Kačič, predsednik Rektorske konference in rektor Univerze v Mariboru, Gregor Majdič, podpredsednik Rektorske konference in rektor Univerze v Ljubljani, Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem in Danilo Zavratnik, rektor Univerze v Novi Gorici.

Izjavo so podpisali tudi Gorazd Kovačič, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, Andrej Pirjevec, predsednik Študentske organizacije Slovenije, Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, ter Bojan Ravnikar, podpredsednik Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije.

Starejše novice