Slika je simbolična.
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 7.12.2022 20:29
Policisti pred prihajajočimi prazniki opozarjajo na previdno in uvidevno uporabo pirotehnike.

Pred nami so dnevi, ko se nekateri ne bodo mogli upreti uporabi pirotehnike. »Če ste med njimi, pirotehnične izdelke uporabljajte tako, da pri tem ne boste ogroženi ter da ne boste ogrožali in motili drugih,« pravijo na Policijski upravi Celje. 

Uporaba določenih pirotehničnih izdelkov prve kategorije dovoljena od 26. decembra

V Sloveniji je pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, dovoljeno prodajati le med 19. in 31. decembrom, uporabljati pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. 

Pri tem velja poudariti, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči, v Sloveniji ni dovoljena. 

Vsi pirotehnični izdelki, ki so naprodaj  v Sloveniji morajo biti ustrezno označeni in opremljeni z deklaracijo v slovenskem jeziku, da je zagotovljena sledljivost. Zaradi kršitev določil lahko posamezniku izrečejo globo v razponu od 400 do 1200 evrov ter mu zasežejo pirotehnične izdelke, četudi niso njegova last.  

Lani sedem poškodb, pri mladoletniku je bila potrebna amputacija dlani

Boštjan Kavc, inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Celje je predstavil statistične podatke za zadnje leto. Na območju Slovenije so lani ugotovili 104 kršitve zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, kar je za dobrih 20 kršitev več od povprečja zadnjih petih let. Obravnavali so sedem poškodb s pirotehničnimi izdelki. V petih primerih so se poškodovali mladoletnik dvakrat pa odrasli osebi. 

Pri enem od mladoletnikov je bila potrebna amputacija dlani, štirje so se lažje poškodovali, pri njih je prišlo do opeklin ter odrgnin. 

Pri odraslih osebah so v enem primeru obravnavali hudo poškodbo, potrebna je bila amputacija prstov, v drugem primeru je šlo za lažje poškodbe. Obravnavali so tudi 99 kaznivih dejanj poškodovanj tuje stvari. Na območju Slovenije so lani zasegli nekaj manj kot 12.500 kosov pirotehnike. V največ primerih je šlo za različne petarde.  

Vir: Policijska uprava Celje

Največkrat so poškodovane roke in obraz

Andrej Strahovnik, specialist kirurg iz Splošne bolnišnice Celje je poudaril, da se je v zadnjih letih spremenila starostna struktura poškodovanih s pirotehniko, kar gre pripisati tudi večji ozaveščenosti mladih. 

Poškodbe, ki so običajno zelo hude, najpogosteje prizadenejo populacijo staro med 21. in 30 let, kar 80 odstotkov poškodovanih je v aktivni delovni dobi.

Največkrat so poškodovane roke in obraz, poškodbe vplivajo na vid in sluh. 
V večini primerov gre za visokoenergetske poškodbe, saj gre za globoke poškodbe tkiv in živcev, kar vse vodi v dolgotrajne posledice in zdravljenje.

Vir: Policijska uprava Celje

Do smrti zaznamovan zaradi petih minut sreče

Martinu Bučarju, danes 20-letniku, doma z območja Šentjurja, je poškodba s pirotehniko zaznamovala življenje. Na decembrski večer leta 2016 je prižgal petardo, ki je bila dosti več kot običajna petarda, saj je vsebovala kar 75 gramov smodnika. 

Od samega dogodka se spomni, da je močno počilo, nato je sledila agonija - operacije, pregledi, rehabilitacija. V pol leta je dobil bionske roke, katerih je vesel, vendar pravi, da to vendarle niso roke s katerimi se je rodil. Ostale so tudi večne težave z vidom in sluhom. 

Sam pravi, da je ostal do smrti zaznamovan zaradi petih minut sreče in tudi, da je ob vsem, kar je slišal o poškodbah, vedno mislil, da se njemu to ne more zgoditi, a se mu je in poti nazaj ni več. Zato je poudaril, naj se vsak zaveda, da se poškodbe lahko zgodijo tudi njemu.

Vse, mlade in tudi starejše je pozval, naj ne mečejo petard, saj se to, kar se je zgodilo njemu, lahko zgodi vsakomur. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice