Slika je simbolična.
STA
Sre, 24.1.2024 12:51
Redno odstranjevanje snega in sveč ter zaščita strehe z ustreznimi snegolovi sta skoraj nujna zimska ukrepa.

Zdrs snega ali lomljenje ledenih sveč s streh stavb predstavljata veliko nevarnost za mimoidoče, saj lahko povzročita hude poškodbe. Redno odstranjevanje snega in sveč ter zaščita strehe z ustreznimi snegolovi sta zato skoraj nujna zimska ukrepa. Pri tem nam lahko pomagajo zimske službe ali pa se v čiščenju strehe preizkusimo kar sami. 

Za izboljšanje varnosti pešcev v zimskih mesecih poleg pluženja in posipanja cestišč in pločnikov ne smemo pozabiti na zadrževanje snega in ledenih sveč na strehah stavb. Ker nekateri lastniki nepremičnin nasvetov za odstranjevanje snega in sveč s strehe ne upoštevajo, je treba biti pri gibanju v bližini še posebej pazljiv. Lomljenje ledenih sveč lahko mimoidočim povzroči hude poškodbe, poškoduje pa lahko tudi avtomobile, zato je bolje, da jih ne puščamo v neposredni bližini neočiščenih streh.

Kot je za STA dejal Robert Okorn iz Gasilske brigade Ljubljana, njihova gasilska ekipa sicer sodeluje v intervencijah, kjer so zaradi zdrsa snega ogroženi ljudje, niso pa pravi naslov za naročilo pomoči pri odstranjevanju snega s strehe hiše.

Napoveduje se rahlo višanje temperatur, zato bo taljenje snega povzročalo še več težav

Sneg lahko po padcu s strehe zmrzne in s tem povzroča dodatne težave. Neočiščeni in poledeneli pločniki so prav tako nevarni za pešce, poledica na cestišču pa ovira promet. Vremenoslovci napovedujejo rahlo višanje temperatur, v noči na četrtek pa celo nekaj dežja, zato bo taljenje snega in sveč povzročalo še več težav.

Po obilnem sneženju pa je priporočljivo, kjer je to mogoče, da otresemo sneg tudi z drevja in grmičevja, drogov in drugih izpostavljenih elementov, ki se lahko poškodujejo ali zlomijo pod težo snega.

Starejše novice