Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 7.4.2023 18:00
Pri Zavarovalnici Generali so se odločili, da s 1. majem 2023 dvignejo mesečno premijo. Temu bi lahko sledile tudi druge zavarovalnice.

V Sloveniji imamo tri zavarovalnice, ki nudijo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Je vrsta zavarovanja, ki dopolnjuje obvezno zdravstveno zavarovanje in zagotavlja bolj kakovostno zdravstveno oskrbo in zmanjšuje finančno breme pri kritju zdravstvenih storitev. 

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije stroške zdravljenja, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne pokrije v celoti, kot so na primer stroški zobozdravstvenih storitev, bolnišnično zdravljenje, medicinski pripomočki, zdravila in drugo.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje lahko sklene vsak državljan, ki ima urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, in tako pripomore k boljši oskrbi v primeru zdravstvenih težav. Danes tako brez plačevanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja do večino storitev ne moremo dostopati. 

Nedavno pa so se pri Zavarovalnici Generali odločili, da s 1. majem zvišujejo mesečno premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kot glavne razloge za zvišanje Zavarovalnica Generali navaja neugodne trende na področju zdravstvenih storitev, in sicer rast cen zdravstvenih storitev (t. i. medicinsko inflacijo) ter rast obsega opravljenih zdravstvenih storitev v zadnjem letu.

Poleg tega je bilo v prvih dveh mesecih letošnjega leta zaradi vpliva zakonodaje na področju skrajševanja čakalnih dob opravljenih 12 odstotkov več zdravstvenih storitev kot v enakem obdobju lani, so dodali.

Pri Generaliju so imeli doslej najnižjo premijo na trgu, doslej so zavarovanci plačevali 34,50 evrov. Premijo bodo povišali za več kot deset evrov, po novem bo znašala 44,89 evrov.

Pa Vzajemna in Triglav? 

Tudi ti zavarovalnici Vzajemna in Triglav ne izključujeta podražitev. Pri zavarovalnicah Vzajemna in Triglav poudarjajo, da bo nadaljevanje trenda rasti celotnih odhodkov v zdravstvenem sistemu vplivalo na premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. 

Trenutno je pri Vzajemni mesečna premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 35,67 evrov, pri Triglavu pa 35,55 evrov. 

Menjava ponudnika dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je precej preprosta. Preden se odločite za menjavo, preverite ponudbe in izberite tistega, ki ima za vaše potrebe najboljšo ponudbo. 

Nato oddate vlogo za novo dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To lahko storite na dotični zavarovalnici ali preko spleta, na spletni strani izbrane zavarovalnice. Ob menjavi pa bodite pozorni na datum učinkovanja novega zavarovanja, saj lahko tega določite sami. 

In prekinitev starega zavarovanja? Ko začne novo zavarovanje teči, pa je običajno tako, da nova zavarovalnica uredi postopke prekinitve trenutnega zavarovanja. To lahko sicer uredite tudi sami s klicem na trenutno zavarovalnico. 

Koliko vplačanega sploh 'porabimo'? 

Mnogim pa se ob plačevanju zdravstvenega zavarovanja porodi vprašanje, koliko ga sploh porabimo. Pa ste vedeli, da lahko to preverite celo do centa natančno? 

Na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije se morate vpisati za ogled osebnih podatkov. Pri tem morate imeti elektronski podpis ali certifikat.

V okvirčku 'Zdravstvene storitve' lahko izberete leto, ki vas zanima in tako dostopate do točnega zneska, ki ste ga v sklopu svojega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja 'porabili'. 

Starejše novice