Foto: posnetek zaslona videa na Facebooku, Tomaz Jeraj
Nika Vajnhandl
Pon, 2.8.2021 13:06
Na družbenem omrežju Facebooku je zaokrožil posnetek incidenta, ki se je zgodil na plaži Krajinskega parka Strunjan. Tam je varnostnik nameraval napisati kazen družini, ki je za štiriletno deklico uporabljala otroški senčnik.

Na družbenem omrećju Facebook je zaokrožil posnetek incidenta na plaži Strunjan Krka

Varnostnik je nameraval napisati kazen družini, ki je za štiriletno deklico uporabljala otroški senčnik.

»Ustna odredba je 140 evrov, plus ukrepi 400 evrov,« v posnetku razlaga varnostnik materi štiriletne punčke, ki je uporabljala senčnik. 

Kakšna so pravila na plaži?

Plaža v Krajinskem parku Strunjan, na kateri se je dogajal incident, je v najemniški lasti Term Krka.

Podobno kot na mnogih slovenskih plažah, tudi na omenjeni plaži, najemnik ponuja senčnike in ležalnike v najem. 

Pogosto na plažah, kjer najemnik oddaja senčnike prinos svojih ležalnikov ali senčnikov na plažo ni dovoljen.

Ležalniki in senčniki upravljalca morajo v covid razmerah biti nameščeni tako, da se med obiskovalci - kolikor je le mogoče - zagotavlja varnostna medosebna razdalja. Ležalnike po uporabi - ko kopalec zapusti kopališče - in tudi vsak večer razkužujejo. Redno čistijo in razkužujejo tudi plažne sanitarije in tuše, katerih uporaba je za obiskovalce brezplačna.

Na vhodu pred omenjeno plažo je v ta namen tudi obvestilna tabla, kjer je obalni red. Tam je tudi označeno, da je vnos senčnikov in ležalnikov prepovedan.

Plaža pa je sicer brezplačna in tako ne morejo preprečiti, da uživate v senci pod krošnjami na brisačah.

Incident, ki je sprožil debate

Tako na družbenih omrežjih kot tudi v okolici Krajinskega parka Strunjan, omenjeni incident sproža številne debate in deli mnenja.

Za odziv na incident smo zaprosili tudi najemnika plaže – Terme Krka, kjer so se odzvali, da je bilo ravnanje varnostnika 'neživljenjsko'. 

»O neljubem dogodku v zvezi z otroškim dežnikom smo bili obveščeni. Varnostniki sicer dosledno upoštevajo naloge in prejeta navodila, v dotičnem primeru pa je šlo za individualno ravnanje, ki ni bilo v skladu s sicer življenjsko zastavljenimi pravili. Varnostno službo smo že zaprosili za zamenjavo osebja,« so zapisali.

Govorili smo tudi z zaposleno v Krajinskem parku Strunjan. Krajinski park Strunjan sicer z omenjeno plažo, ki je v lasti zunanjega najemnika, tako rekoč »nima nič«, kljub temu pa je zaposlena komentirala, da se ji zdi »pretirano, v kaj so se spustili – otroški dežnik«.

Pove pa tudi, da pa je pa prav, da je neke vrste kontrola okoli tega, saj so tudi urejene plaže, kjer je dovoljeno postaviti senčnik in ležalnik

Torej, gostje, ki želijo kljub vsemu koristiti lastne ležalnike in druge plažne rekvizite, se lahko namestijo na delih strunjanske obale, ki so temu namenjeni.

Govorili smo tudi z zaposleno v podjetju Okolje Piran, ki je jasno povedala, da »tabla pred vhodom na plažo ne stoji tam za brez veze,« da se pa tudi njej zdi »problematičen odnos varnostnika …. Pa tudi, lahko bi opozarjali na vhodu takšne stvari.«

Kdo je Tomaž Jeraj?

Avtor posnetka, ki je zaokrožil po spletu, je Tomaž Jeraj, ki smo ga lahko leta 2015 spremljali v resničnostni oddaji Big Brother.

Zaradi incidenta in mnogih mnenj, da je bilo početje varnostnika sporno, se na Facebooku napoveduje tudi protest

Jeraj je namreč delil fotografijo, s katero poziva k »vsesplošnem uporu slovenskega naroda« na Plaži Strunjan Krka.

Iz Term Krka so za Ljubljanainfo prav tako podali komentar na pobude k protestu:

»Pozivanje in hujskanje preko socialnih omrežij k množičnemu zboru oziroma shodu, s katerim naj bi posamezniki izrazili svoje nestrinjanje s pravili, ki veljajo na urejenem plažnem območju, se nam zdi nepotrebno, neprimerno in ogrožajoče za vse strunjanske obiskovalce. V Talasu Strunjan oziroma v Termah Krka do tega trenutka sicer uradno nismo bili obveščeni o nobenem dogodku oziroma prijavljeni prireditvi, ki naj bi se dogajala na našem območju.«

Starejše novice