Ljubljanainfo
Sob, 27.5.2023 13:49
S preventivnimi ukrepi lahko zmanjšamo število komarjev in tudi njihovih pikov, zakaj nekatere ljudi napadajo bolj kot druge?

Po obilnem deževju smo bili v zadnjih dneh deležni tudi toplega in sončnega vremena, ki pa je s seboj že prineslo ogromno komarjev.

Znano je, da imajo komarji radi vlažna in topla območja, kot so močvirja, mlake in mrtvice.

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako se ubraniti pred nadležnimi komarji.

Pomembno je, da z okolja odstranjujemo predmete, v katerih bi se lahko nabirala voda

Ker se komarji radi zadržujejo v bližini stoječih voda, je pomembno, da iz svojega okolja odstranjujete stoječo vodo, saj s tem zmanjšujete možnosti za razmnoževanje komarjev.

Dobro je, da iz svojega zunanjega okolja odstranite predmete, v katerih se zadržuje voda. Pogostokrat se na domačem igrišču znajdejo vedra, odprte plastenke, gume, vaze in igrače.

Pomembno je tudi, da redno vzdržujemo bazene, okrasne ribnike in vodnjake ter urejamo zelene površine.

Z oblačili pokrijte čim večji del telesa

Pred piki komarjev se lahko zaščitite tudi tako, da si pokrijete čim večji del telesa. Nosite svetla oblačila, ki vpijejo manj toplote, saj posledično zmanjšate potenje.

Nadležni insekti so najaktivnejši zjutraj, pozno popoldan iz zvečer, zato se v tem času poskušajte ne gibati na prostem.

Pametna investicija tudi nakup komarnikov

Da vas komarji ne bi napadali tudi ponoči, je pomembno, da na okna in vrata namestite mreže proti komarjem oziroma komarnike, ki komarjem preprečujejo vstop v zaprte prostore.

Ker luči pogostokrat privabijo komarje, ki nam lahko tako uidej v hišo, jim lahko to preprečite z namestitivijo komarnikov.

Pomagalo naj bi tudi kokosovo olje

Večino razpršil, ki se uporabljajo proti komarjem, je varnih za uporabo, nekatera pršila pa vsebujejo substance, ki na naše zdravje nimajo najboljšega vpliva.

Tisti, ki vsebujejo snov, imenovano N,N-Dietil-meta-toluamid, lahko naše zdravje celo resno ogrozijo, še posebej, če jih pogosto uporabljamo.

Ena od najboljših alternativ naj bi bilo kokosovo olje, ki vsebuje maščobne kisline, ki delujejo kot naravni repelenti. 

Ameriški kmetijski strokovnjaki so v znanstveni reviji Scientific Reports objavili poročilo, v katerem izpostavljajo, da so v kokosovem olju našli maščobne kisline, ki učinkovito ščitijo proti pikom insektov.

Nekateri ljudje kot magnet za komarje, kakšni so razlogi za to?

Se vam zdi, da ste prav vi tisti, na katerega se navadno zgrnejo vsi komarji? Nedavna študija je pokazala, da so nekateri ljudje kot magnet za komarje.

Raziskovalci še vedno raziskujejo vzroke, zakaj so nekateri ljudje kot magnet za komarje, na aktivnost komarjev pa naj bi vplivale tudi razlike v telesnem vonju.

Vzroki so lahko genetika in določene bakterije na koži, komarje pa zelo privlačijo tudi vonjave rok dvojčkov, je bilo pojasnjeno v študiji, ki je bila objavljena leta 2015.

Komarje privlači tudi črna barva

Nekatere študije so pokazale, da naj bi komarje privlačila črna barva, vendar je malo znanega, zakaj. 

Komarji zaznajo tudi toploto in vodno paro, nekatere raziskave pa so pokazale, da se komarji premikajo proti bližnjim virom toplota, ki imajo želeno temperaturo.

Starejše novice