Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 19.4.2024 10:33
Petkovo jutro je bilo ponekod ledeno mrzlo. Tako bo tudi v prihodnjih dneh. Nevarnosti pozebe se tako še nismo izognili.

Po pričakovanjih se je minulo noč temperatura ponekod spustila pod ledišče. 

Eno izmed nižjih temperatur so vremenoslovci izmerili v Babnem Polju, kjer je bilo -6,3 stopinj Celzija. 

Minus so beležili tudi na meteoroloških postajah na Gorenjskem in ponekod na Štajerskem.

Vir: ARSO

Danes bo sicer sprva precej jasno, na severozahodu se bo nekoliko pooblačilo. Popoldne bo v notranjosti nastajala spremenljiva oblačnost. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. 

Zvečer lahko v severozahodni Sloveniji nastane kakšna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 stopinj Celzija. 

Ponoči se bo pooblačilo. Na zahodu se bodo začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo zjutraj širile proti južni Sloveniji.

Vir: ARSO

Mrzla bodo tudi prihodnja jutra

Tudi v prihodnjih dneh se bo nad nami zadrževala hladna zračna masa, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. 

Okoli ledišča bo temperatura na nedeljsko jutro, še bolj jasna in hladnejša bo noč na ponedeljek. »Žal se nevarnosti pred pozebo še nismo znebili,« dodajajo. 

V soboto bodo jutranje temperature od 2 do 5, v mraziščih malo pod 0, na Primorskem okoli 7 stopinj Celzija. Spremenljivo do pretežno oblačno bo. Popoldne bodo spet nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Najvišje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija. 

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in vetrovno. Več sončnega vremena bo na zahodu.

V ponedeljek bo sprva precej jasno, zjutraj bo možna slana. Čez dan se bo oblačnost povečala.

Vir: ARSO

Nevarnost pozebe še ni minila

Vremenoslovci Agencije za okolje pojasnjujejo, da bo tudi v prihodnjih jutri nevarnost pozebe. 

»Zaradi obilja toplote v zgodnje spomladanskem obdobju je fenološki razvoj vegetacije letos v večjem delu Slovenije od 10 do 14 dni, na toplejši legah celo tri tedne, zgodnejši glede na dolgoletno povprečje 1991-2020,« so razložili. 

Sovpadanje zgodnjega razvoja sadnega drevja in vdorov hladnega zraka lahko povzroči poškodbe na rastlinah ali celo obsežnejšo pozebo. 

Polno odprti cvetovi koščičarjev in pečkarjev lahko pozebejo pri temperaturi zraka nižji od -2 stopinji Celzija, za mlade oplojene plodiče so usodne temperature zraka nižje od -1 stopinjo Celzija, še zaprti brsti pa pozebejo pri temperaturah pod -3 stopinje Celzija. 

Izpostavljajo, da sta še bolj občutljiva oreh in vinska trta: »Odpirajoče cvetne brste oreha lahko poškoduje že ena negativna stopinja, če pa brsti že odganjajo, je lahko usodnih že nekaj desetink stopinje pod ničlo.« Pozeba vinske trte v naših vinorodnih območjih običajno prizadene odganjajoče mladike in mlade liste, zanje so nevarne temperature pod -2 stopinji Celzija. 

Pomemben dejavnik za obsežnost poškodb je tudi trajanje izpostavljenosti brstov in cvetov nizkim temperaturam.

Starejše novice