Ljubljanainfo
Čet, 1.9.2022 20:09
Z današnjim dnem se začenja novo šolsko leto, ko se v šolske klopi znova vračajo naši najmlajši. Čeprav so se počitnice komaj končale, pa marsikoga že zanima, kdaj bodo naslednje. Največja sprememba bo v terminu zimskih počitnic.

Počitnice so v šolskem letu 2022/23 organizirane malce drugače, saj so zimske počitnice premaknjene. 

Šolarji se bodo dva meseca po začetku pouka razveselili jesenskih oziroma krompirjevih počitnic, ki jih bodo imeli od 31. oktobra do 4. novembra. Sledijo novoletne počitnice, ki bodo trajale od 26. decembra do 2. januarja. Pri terminu zimskih počitnic se obeta sprememba. 

Zimske počitnice, ki so običajno konec februarja, se bodo v novem šolskem letu za polovico države začele 30. januarja, za drugo pa 6. februarja, je odločilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Zimske počitnice bodo za otroke v drugem terminu za en dan daljše, saj bodo prosti tudi v ponedeljek, 13. februarja 2023. 

Med zimskimi počitnicami je namreč tudi kulturni praznik, ki ga praznujemo 8. februarja, kar pomeni, da bo ponedeljek, 13. februarja, šole prost dan.

Za zimskimi počitnicami sledijo še prvomajske, ki bodo od 27. aprila do 2. maja, nato bodo šolarji odšli na poletne počitnice, ki bodo od 26. junija do 31. avgusta.

Razlog za spremembo? Zasedenost turističnih kapacitet zaradi svetovnega prvenstva

Razlog za spremembo termina zimskih počitnic je nordijsko svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto potekalo v Planici med 21. februarjem in 5. marcem.

Udeleženci nordijskega svetovnega prvenstva bodo predvidoma zasedli veliko večino turističnih kapacitet na Gorenjskem, tako da ne bi ostalo prostora za šolarje in njihove starše. 

Starejše novice