Slika je simbolična. Foto: Jure Banfi
Peter Dominko
Pon, 13.11.2023 18:15
Izbrana vrsta Slovenije je na Brdu pri Kranju pričela s pripravimi na zadnji tekmi kvalifikacij za EURO 2024. Jan Mlakar, nekdanji napadalec Maribora, je odločen v nameri, da Slovenci nastop v Nemčiji potrdijo že na Danskem.

Selektor Matjaž Kek je v Nacionalnem nogometnem centru Brdo zbral nogometaši, ki bodo napadli nastop na evropskem prvenstvu 2024.

Slovenska reprezentanca je pred zadnjima dvema tekmama kvalifikacij v dobrem položaju. Pred Kazahstanom ima štiri točke naskoka, za preboj na prvenstvo pa ji zadostuje že tekma na ponedeljkovi tekmi z omenjeno ekipo.

V slovenskem taboru zagotavljajo, da o razprodanem srečanju v Stožicah še ne razmišljajo, vse dvome o uvrstitvi na prvo veliko tekmovanje po letu 2010 pa želijo razbliniti že v petek, ko bodo gostovali v Kobenhavnu.

»Nočemo in si niti ne moremo privoščiti, da bi šli v katerokoli tekmo na karkoli drugega kot zmago. Vsako tekmo igramo zato, da zmagamo, s takšno željo bomo šli tudi na Dansko,« je pred zaključkom kvalifikacij odločen Jan Mlakar.

Danci brez dveh pomembnih adutov

»Nisem opazil treme. Vsi smo na reprezentančni zbor prišli tako, kot vselej do zdaj. Vemo, da sta pred nami zadnji dve tekmi in kaj nam lahko prineseta. Skušali se bomo pripraviti tako kot pred zadnjimi tekmami, na katerih smo dobro izgledali na igrišču. Mislim, da je to recept,« zagotavlja član Pise.

Tako Slovenci kot tudi Danci so na osmih tekmah osvojili 19 točk, junija pa sta se petkova nasprotnika v Ljubljani razšla brez zmagovalca, bilo je 1:1. Slovenijo je v vodstvo popeljal Andraž Šporar, tik pred polčasom pa je izenačil Rasmus Højlund.

Dvajsetletni napadalec Manchester Uniteda je v kvalifikacijah dosegel že sedem zadetkov, tako kot klubski soigralec Christian Eriksen pa se je poškodoval na zadnji preizkušnji rdečih vragov pred reprezentančnim premorom. Kako bo to vplivalo na Dansko?

»Videli bomo v petek. Danska je zelo dobra ekipa z vrhunskimi igralci. Tudi če bosta Eriksen in Højlund manjkala, imajo Danci še vedno vrhunsko ekipo in igralce, ki igrajo v dobrih klubih. Gledati moramo nase, imamo kakovost, kar smo že dokazali. Biti moramo živahni in iti na zmago,« odgovarja Mlakar.

Cilj preboj na evropsko prvenstvo

»O tem cilju razmišljamo že vse od začetka kvalifikacij. Mislim, da to v zadnjem mesecu name ni vplivalo, vsi skušamo ostati na realnih tleh. Smo blizu, vendar še vedno zelo daleč.

Zagotovo pa želimo nastop na prvenstvu potrditi že na Danskem. Z zmago v Kobenhavnu bi se v ponedeljek v vsakem primeru slavilo tudi pred domačimi gledalci,« je bivši član Domžal in Maribora odgovoril na vprašanje, če bi želel uvrstitev na evropsko prvenstvo raje slaviti v Stožicah.

Slovenci bi z zmago na Danskem pokopali vse upe Kazahstancev, ki bodo v devetem krogu kvalifikacij igrali s San Marinom. Veliko presenečenje bi bilo, če Kazahstanci na tej tekmi ne bi osvojili treh točk.

Petindvajsetletni napadalec se ni želel ukvarjati s preračunavanjem, raje je še enkrat poudaril, da je zdaj v mislih reprezentantov zgolj petkova preizkušnja na severu Evrope:

»Smo v dobrem položaju, lepo je imeti vajeti v svojih igrah, vendar ne smemo preveč razmišljati o tem, da imamo dve možnosti za uvrstitev. Iti moramo tekmo po tekmo, najprej razmišljamo samo o obračunu z Dansko in šele potem naprej.«

Foto: Jure Banfi

Še zadnji korak

»Smo v dobri formi, dobro se razumemo, na igrišču nam dobro teče. Smo samozavestni, verjamemo v svoje kakovosti, imamo vrhunske igralce, z ekipo pa dobro stojimo na igrišču. Rezultati so dokaz tega, čaka pa nas še zadnji korak,« je še dejal Mlakar.

Domžalčan se je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo uveljavil tudi v začetni enajsterici izbrane vrste, saj je zbral šest nastopov, v San Marinu pa je prispeval enega od štirih zadetkov za slovensko zmago.

Dvanajstkratni reprezentant Slovenije po vrnitvi na Apeninski polotok še čaka na strelski prvenec, se je pa v dresu Pise na desetih tekmah podpisal pod dve asistenci. Pisa po 13 krogih Serie B zaseda 12. mesto ligaške lestvice.

Se bodo Mlakar in soigralci veselili že v petkovem večeru?

Starejše novice