Foto: Grega Stopar
Ljubljanainfo
Pon, 24.4.2023 16:00
Ta konec tedna je bila v Ljubljani že peta edicija dirke BMX Race Ljubljana.

Peto izvedbo dirke BMX Race Ljubljana, ki je bila v Ljubljani ta vikend, je obiskalo rekordnih 173 tekmovalk in tekmovalcev iz sedmih evropskih držav, najbolj prestižne zmage vikenda pa so šle v roke Danke Malene Kejlstrup in Italijana Marttija Sciortinija.

Slovenski tekmovalci so na dveh dirkah slavili enajstkrat.

Dirko BMX Race Ljubljana organizira Kolesarsko društvo Rajd iz Ljubljane, eno izmed največjih kolesarskih društev v Sloveniji, ki deluje na različnih tekmovalnih in rekreativnih področjih.

Med drugim upravljajo kolesarsko infrastrukturo, kot so Bike Park Ljubljana, BMX Park Ljubljana in KoloParki v Ljubljani, delajo z mladimi kolesarji, organizirajo kolesarske delavnice, šole in kampe ter prireditve, kot so BMX Race Ljubljana, Ljubljana MTB Vikend, šolska prvenstva in druge.

BMX Park Ljubljana, kjer je potekala dirka, je nastal na mestu BMX proge iz 80-ih let prejšnjega stoletja. Ponaša se s sodobno BMX proga s profesionalnimi štartnimi vrati Pro-Gate, asfaltirano štartno ravnino in bandami, dvema linijama (pro & sport) ter rednim izvajanjem programov. BMX Park Ljubljana je del športnega parka Savsko naselje na križišču Linhartove ceste in Stolpniške ulice.

Vrhunec dvodnevnega dirkaškega programa v BMX Parku Ljubljana so bile nedeljske dirke kategorije Championship/C1, na katerih so se pomerili tekmovalci in tekmovalke, ki redno dirkajo na največjih tovrstnih dirkah.

Med njimi je danska tekmovalka Malene Kejlstrup, ki se že lahko pohvali z naslovom evropske in svetovne prvakinje v kategoriji do 23 let in je s tem prva zvezdnica tokratne izvedbe dirke BMX Race Ljubljana. Nepričakovano je nastopila že v soboto in osvojila tretje mesto v moški konkurenci 15- in 16-letnikov, z vrstnicami pa se je pomerila v nedeljo in zmagala v vseh motih.

Moško člansko dirko je dobil Italijan Martti Sciortino (BMX Ciclistica Olgiatese A.S.D.), ki je zmagal v dveh motih in bil enkrat četrti.

Šestkratni prvak Italije je imel najmočnejšo konkurenco v Dancu Jakobu Sardagu, zmagovalcu drugega mota, ter rojaku Marcu Radaelliju (Team BMX Garlate). Oba sta bila na koncu poravnana v točkah, Jakob Sardago se je uvrstil na drugo mesto zaradi omenjene zmage v enem izmed treh motov.

Uspešen konec tedna tudi za slovenske kolesarje

Slovenski kolesarji so stopnico bližje razredu Championship, izvrstno pa dirkajo v pokalu BMX Alpe-Adria, kjer so dosegli odlične rezultate.

Na sobotni dirki so zmagali Val Lampič (Bikehanic - Lumar, 15-16 let), Mak Breznik Falk (Bikehanic - Lumar, 13-14 let), Maj Nanut (Rajd Ljubljana, 11-12 let), Rok Bajc (KK Črn trn, cruiser do 29 let), Domen Vašl (Rajd Ljubljana, sport 10-12) in Dian Vašl (Rajd Ljubljana, sport 7-9).

V nedeljo sta ponovno slavila Mak Breznik Falk in Rok Bajc, poleg njiju pa so zmagali še Gaj Gorza (Kolesarski Klub TBP LENART, moški 17+), Tine Gostenčnik (BSX Racing Team Maribor, 11-12 let), Gal Malavašič Šurca (ŠKD Super Potencial, osem let in mlajši).

Konkurenca v mladinskih kategorijah regijskega pokala, ki združuje prizorišča v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, pa ljubljansko in mariborsko dirko, je iz leta v leto močnejša in dobra odskočna deska za zahtevnejše evropske dirke, kjer se najboljši Slovenci prav tako borijo za mesta na zmagovalnem odru.

Starejše novice