Ljubljana ima skupaj okoli 230 kilometrov urejenih kolesarskih poti in je tako idealno mesto za kolesarjenje. Lani je bila na lestvici kolesarjem najbolj prijaznih mest na svetu, Copenhagenize Index, uvrščena na 14. mesto.
Ljubljanainfo
Pon, 22.6.2020 09:49
Dnevi so najdaljši, temperature končno poletne in sončni žarki vse močnejši. Da je poletje tukaj, nam da vedeti tudi sprehod po prestolnici. Nekateri se hladijo s sladoledom in osvežilno pijačo. Spet drugi poiščejo senco pod drevesi v parkih.

Za tiste, ki čas radi preživljate aktivno, smo poiskali pet predlogov, kam v Ljubljani s kolesom pobegniti pred poletno vročino. S kolesom se lahko zapeljete po središču mesta. Če želite kolesariti v naravi in pod krošnjami dreves najti prijetno senco, pa se zapeljite nekoliko ven iz centra mesta.

Po Gozdni poti okoli Rožnika in v Tivoli na piknik

Že samo ime Gozdna pot pove, da vas bo ta kolesarska pot vodila skozi najbolj zelene dele mesta. Sedem-kilometrska označena trasa po Večni poti, mimo živalskega vrta, Mosteca in Kosez, vas bo pripeljala okoli Rožnika v Tivoli. Po kolesarskem podvigu se zagotovo prileže počitek in hladna osvežitev. Skriti  kotički v parku Tivoli pa so ravno pravšnji za to.

Do sotočja Save in Ljubljanice

Tako imenovana kolesarska pot Špica vas bo pripeljala do sotočja reke Save in Ljubljanice. Na nekaj več kot 30 kilometrski poti se izmenjujejo travniki, njive, gozdne in mestne površine. Lahka ravninska trasa poteka po obeh bregovih Save. Kolesarski izlet se zaključi ob sotočju dveh rek in v vročih poletnih dneh ni boljšega, kot biti nekje blizu vode. 

S kolesom okoli Ljubljane

Če se boste s kolesom podali po Poti spominov in tovarištva ali krajše PST, boste obkrožili celotno mesto. 33 kilometrov dolga pot je primerna za vsakogar, saj gre trasa večinoma po ravnini. Edini vzpon, ki ga morate premagati, je vzpon na Golovec. Pot vodi skozi urbane dele mesta, skozi ljubljanska polja in gozdove, kjer vas bodo spremljali čudoviti drevoredi. Za kolesarjenje po poti okoli Ljubljane potrebujete dobre tri ure, pot pa je dobro označena.

Osvežitev v Iškem vintgarju

Za tiste, ki so kos poletni vročini in jih žene ohladitev v Iškem vintgarju, je primerna nekoliko daljša kolesarska pot iz središča Ljubljane do obrobja krajinskega parka Ljubljansko barje. 57 kilometrov dolga trasa velja za nezahtevno in poučno, saj med kolesarjenjem lahko raziskujete lepote Ljubljanskega barja. Za nagrado pa vas na koncu čaka še prijetna ohladitev.

Obvodna kolesarska pot

12-kilometrska pot se začne na Fužinskem gradu in konča na Špici. Na poti vas vseskozi spremlja reka Ljubljanica. Kolesarili boste v naravi in senci dreves, del poti pa vas vodi skozi urbano mestno središče. Na cilju v parku Špica si lahko odpočijete in napolnite baterije.

Preden se podate na pot, pa poskrbite, da bodo vaša kolesa dobro pripravljena, da bo čelada na glavi in dovolj vode v nahrbtniku.

Komentarji (1)

Vesna (ni preverjeno)

Vlado

Starejše novice