Foto: Jure Banfi
Ljubljanainfo
Sob, 23.10.2021 11:40
Ženska nogometna reprezentanca je v tretjem krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 osvojila četrto točko. Slovenke so v Lendavi remizirale z izbrano vrsto Walesa, točka pa je pustila mešane vtise.

Večerni obračun v megleni Lendavi je postregel s čvrsto predstavo, v kateri nismo videli veliko pravih priložnosti. Prvi polčas je končal z začetnim izidom, Valižanke pa so izenačile minuto in pol po slovenskem vodstvu.

Na prvo priložnost je bilo potrebno čakati do 34. minute, ko je po prostem strelu Angharad James z glavo sprožila pred golom osamljena Rhiannon Roberts, a se je z obrambo izkazal Zala Meršnik.

Gostiteljice srečanja so odgovorile tri minute pred odmorom, ko je Mateja Zver po dolgi podaji Pamele Begić krenila proti vratom, z roba kazenskega prostora pa je streljala preko vrat.

V nadaljevanju srečanja so prve zapretile Slovenke. Dominika Čonč je s podajo v prostor zaposlila Špelo Kolbl, a je Sobočanka merila mimo leve vratnice Laure O'Sullivan.

Se je pa v 69. minuti veselila druga Sobočanka v izbrani vrsti. Manja Rogan, ki je na dan tekme slavila 26. rojstni dan, je v svojem slogu udarila z razdalje in natančno zadela v levi kot valižanskega gola.

Vodstvo Slovenije je bilo dolgo zgolj minuto in pol, Valižanke so izenačile v 71. minuti. Po prostem strelu Angharad James je bila pred slovenskimi vrati najvišja Kayleigh Green.

Strelka izenačujočega zadetka je v 76. minuti, po prekršku nad Zalo Meršnik, prejela še drugi rumeni karton, vendar Slovenke ob strnjeni obrambi nasprotnic niso uspele izkoristiti številčne premoči.

SLOVENIJA - WALES 1:1 (0:0)

Strelke: Maja Rogan (69′); Kayleigh Green (71′)

Rdeči karton: Kayleigh Green (76′)

Slovenija: Zala Meršnik, Kaja Eržen, Lana Golob, Špela Rozmarič, Kristina Erman, Dominika Čonč (68′ MAdrijana Mori), Kaja Korošec, Špela Kolbl (68′ Ana Milović), Pamela Begić (46′ Manja Rogan), Mateja Zver, Lara Prašnikar. Selektor: Borut Jarc.

Wales: Laura O’Sullivan, Rhiannon Robert, Hayley Ladd, Gemma Evans, Esther Morgan, Angharad James, Natasha Harding, Sophie Ingle, Jessica Fishlock, Ceri Holland, Kayleigh Green. Selektorica: Gemma Grainger.

Valižanke s čvrsto igro omejile slovensko igro

Vtisi v reprezentanci Slovenije, ki se je septembra odlično kosala tudi s Francijo, so bili po osvojeni točki dokaj mešani. Čeprav Walesu z remijem niso dovolili, da bi povečal prednost, je bilo na obrazih deklet videti, da so želela več.

Po zadnjem sodniškem žvižgu je misli strnil tudi Borut Jarc. Selektor izbrane vrste je na vprašanje, kaj je manjkalo, kratko in jedrnato odgovoril, da zadetek več od nasprotnic. Kaj je še povedal o tekmi?

»Že pred tekmo smo napovedali, da nas čaka povsem drugačna tekma kot proti Franciji. Valižanke so veliko bolj čvrste, gojijo drugačen stil igre. 

Težko smo prihajali do kombinatorne igre, ki nas krasi v tem trenutku, lahko bi kaj naredili tudi iz protinapadov. Konec koncev bi lahko še zadeli, kakor tudi Valižanke. 

Za nami je šele tretja tekma, pot je še dolga. Glave gor, potrebno je že razmišljati o tekmi z Grčijo in se od tam vrniti z zmago.«

Rojstni dan bi bil z zmago še lepši

Manja Rogan, ki je ob polčasu zamenjala Pamelo Begić, bi lahko bila velika junakinja zmage, če bi Slovenke po njenem zadetku ohranile zbranost in prednost. 

Ker vodstva niso uspele zadržati, tudi zadetek kot rojstnodnevno darilo ni imelo povsem sladkega okusa, je priznala Prekmurka: 

»Po točki je ostal grenak priokus, vendar se ne predajamo in je vse še vedno odprto. Vesele smo tudi točke, v Grčijo pa se odpravljamo z željo po zmagi. V torek si želimo treh točk.«

Vezistka ljubljanske Olimpije je po koncu srečanja obžalovala tudi, da s soigralkami niso izkoristile številčne premoči.

»Dekletom moram čestitati za borben in agresiven pristop. Z obeh strani smo videli odlično tekmo, morda nam je zmanjkalo nekaj sreče pri neizkoriščenih priložnostih. Imele smo igralko več, lahko bi še pritisnile, a to je pač nogomet. Škoda, da nismo zadele še drugič.«

V dvoboj s prevelikim spoštovanjem?

»Mislim, da smo v tekmo vstopile predvsem z bojaznijo, da so Valižanke veliko boljše od nas. To nas je morda na koncu stalo uspeha. 

Vedeli smo, da so Valižanke dobre v skoku, težko jih je pokriti, moje obrambe pa so del mozaika k uspehu. Delam na tem, da ne prejmemo zadetka, dekleta pa za to, da zabijemo. 

Izkazal se je kolektivni duh, a menim, da smo na koncu lahko razočarane, ker smo skoraj celotno srečanje imele občutek, da lahko osvojimo tri točke, ki pa so nam izpuhtele iz rok,« razočaranja takoj po tekmi ni skrivala Zala Meršnik.

Vratarka izbrane vrste se je izkazala z nekaj posredovanji, tako v prvem kot drugem polčasu. Članica nemškega Turbine Potsdama je bila tudi ob golu blizu obrambi.

Je bila dobra igra tudi posledica dodatne spodbude s tribun? Mariborčanko je v Lendavi spodbujal avtobus navijačev, ki so tako ali drugače povezani z njo in njeno športno potjo:

»Seveda je lepo igrati pred ljudmi, ki jih poznaš in te spremljamo na celotni nogometni poti. Toplo mi je bilo pri srcu, ko sem jih videla, slišala in vedela, da so tukaj za mene.«

Zala in soigralke bodo nove točke lovile že v torek, ko bodo Slovenke gostovale v Grčiji.

Starejše novice