FOTO: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 9.6.2021 14:26
Norveški smučarski skakalec Daniel Andre Tande, ki se je letošnjem finalu svetovnega pokala v Planici hudo ponesrečil, opisuje izkušnjo okrevanja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Spomnimo, Norvežan Daniel Andre Tande se je na finalu skakalnega svetovnega pokala v Planici v poskusni seriji takoj po vzletu obrnil na bok in z višine desetih metrov padel ter se nezavesten odkotalil po pobočju. Na dnu skakalnice so ga oživljali, nato pa s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center

Norvežan je sedaj že okreval, pred nekaj dnevi pa je za svojo norveško skakalno ekipo Hopplandslaget opravil intervju, v katerem je spregovoril o nesreči in zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Njegov padec lahko vidite, če video prevrtite na 1 minuto 22 sekund.

Norvežan spregovoril o nesreči

»Nesreče se sploh ne spomnim,« začne Tande v intervjuju in nadaljuje, da se mu zdi, da je bolje tako. 

»Kasneje sem govoril z zdravnikom, ki me je oživljal na dnu skakalnice. Rekel je, da nisem imel utripa za dve ali tri minute,« razkrije Tande, preden pokaže zlomljeno ključnico in opisuje še deset drugih poškodb, ki jih je nesreča povzročila.

Ljubljanski zdravniki so ga dali v umetno komo

Tande je po poškodbi doživel notranje možganske krvavitve, ki so se dogajale na sprednji levi strani možganov. Ta del možganov nadzoruje človekovo osebnost.

Zaradi tega ga ljubljanski zdravniki dali v umetno komo. 

Tako so lažje kontrolirali njegovo telesno temperaturo.

Po tem, ko se je zbudil iz kome, opisuje, kako sta ga v Ljubljano prišli obiskat mama in njegovo dekle Anja Nymoen Soberg, kar je pomenilo zanj veliko.

Norvežan bo julija spet na smučeh

Kljub vsemu, kar je prestal, je Tande zadovoljen z okrevanjem, saj njegova nesreča ne bo vplivala na njegovo nadaljnjo kariero.

»Kmalu bom spet na vrhu skakalnice,« zatrjuje Tande v intervjuju z nasmehom in pravi, da kaže, da bo zanj varno spet obuti smuči julija

Bo se vrnil v Planico?

Na vprašanje, ali se bo Norvežan vrnil v Planico, ta odgovori:

»Iskreno, veselim se vrniti v Planico, saj je to nekaj, kar res želim izpeljati. Želim si osvojiti to skakalnico in izvesti nekaj dolgih poletov. Ne želim, da ta nesreča stoji na moji poti do ponovnega skakanja po neverjetni skakalnici.«

Starejše novice