Kuharska mojstrica Ana Zrilič.
zalastritof
Sob, 5.6.2021 07:55
Dnevno sveži ročno gneteni kraft njoki iz lokalnih sestavin so streljaj izven centra prestolnice prvič zadišali decembra lani. V Njokarni so težko situacijo v gostinstvu in industriji dogodkov uspešno obrnili sebi v prid.

Epidemija je gostincem ostro prirezala krila, a nekateri med njimi so v labirintu omejitev našli nove priložnosti. Ljudje, ki stojijo za projektom Njokarna, so iznajdljivi ter polni idej, načrtov in optimizma. 

Na Borštnikovem trgu 1 v Ljubljani se v poulični obedovalnici lahko ustavite od lanskega decembra. Oče projekta je Gregor Zrilič, vodja posestva Orehov gaj, kjer nedaleč od glavnega mesta v prijetnem objemu narave nudijo najem prireditvenega prostora za zaključene družbe, poskrbijo pa lahko tudi za hrano, pijačo in program dogajanja.

»Število in obseg dogodkov sta se lani drastično zmanjšala. Manj je bilo že porok, proti koncu leta praktično nobenih dogodkov,« je za Ljubljanainfo povedal vodja Njokarne Nejc Biček. Delo njihove ekipe v Orehovem gaju, ki je temeljilo na dogodkih in druženju, je epidemija ohromila. 

A kljub za mnoge brezizhodni situaciji so se domislili rešitve in odprli prvo restavracijo, specializirano za njoke, v Ljubljani. »Če hočeš biti v nečem res najboljši, se moraš temu popolnoma posvetiti,« je izpostavil Biček.

Zakaj prav njoki?

Okusne domače njoke so za dogodke pripravljali že v Orehovem gaju, zato so znanje na tem področju že imeli. V času, ko so se zaprli številni legendarni lokali v Ljubljani, so se oni pogumno odločili ustvariti novo gostinsko zgodbo. 

»Kot pravi Gregor, njoki so hrana, ki jo imajo radi vsi, od najmlajših do najstarejših. Okusi naših njokov so preprosti, a polni zaradi kakovostnih sestavin. In imajo dušo,« je hrano z iskrico v očeh opisal vodja restavracije.

Povezovanje ima poseben čar

»Sestavine so lokalne, sodelujemo s kmeti, vinarji, mlinarjem. Tako ima vsak delček naše zgodbe svoj obraz,« je povedala Ana Zrilič, kuharska mojstrica s 15-letnimi izkušnjami in sestra idejnega vodje projekta. 

»Blizu nam je italijanska kulinarika, saj združuje strast — do hrane, vina in glasbe,« je dejal Biček in dodal, da je povezovanje na več ravneh ena od temeljnih idej v ozadju platforme Njokarna.

Želijo si biti prisotni na najrazličnejših dogodkih in lokacijah. To bodo uresničili z vzpostavitvijo vozila s hrano (angl. food truck), ki so ga poimenovali kar Njokaggio.

Gre za starodobnik piaggio apecar P3, s katerim bodo na mestnih vpadnicah njoke zjutraj prodajali na poti v mesto, zvečer pa na poti iz mesta. Surove in tudi take, ki jih bodo kupci potem na delovnem mestu lahko samo pogreli v mikrovalovni pečici ali na ponvi.

Želje in načrti, ki ne poznajo omejitev

Ekipa Njokarne si želi tudi, da bi z Njokaggiom in podobnimi vozili, kakršno je recimo ob lokalu Lepa žoga v Šiški, ustvarili mini karavano, ki bi recimo popestrila lokalni semenj.  

Ker trenutno nimajo lastne terase, na kateri bi lahko postregli goste, so se povezali z legendarnim lokalom Žmauc na nasprotni strani ceste — Njokarna je tako dobila teraso, Žmauc pa ponudbo dobre hrane.

Ena od številnih želja je tudi, da bi ta okoliš ob Rimski cesti, ko se sprostijo vse omejitve, povezane s koronavirusom, zaživel kot del mesta, poznan po druženju in dobri hrani.

Ponudba, prilagojena letnemu času

V ponudbi imajo ves čas krompirjeve, brezglutenske in veganske njoke, a jedilnik na tedenski ravni spreminjajo in se prilagajajo letnemu času. »Pozimi smo recimo imeli med drugim tudi krvavice in divjačinski golaž, poleti pa na vrsto pride recimo sipin golaž,« je razložil Biček.

V juniju načrtujejo selitev lokala v sosednji, večji prostor na istem naslovu, kjer bo več prostora tudi za goste - notri jih bo lahko sedelo 20, kako bo s teraso, se še dogovarjajo. Takrat bodo na jedilnik najverjetneje dodali več jedi. Trenutno namreč vsak dan lahko izbirate med tremi različnimi obroki. 

V Njokarni lahko kupite tudi surove njoke, ki jih po svojem okusu nato pripravite doma. Načrte o Njokaggiu, selitvi v novi prostor, pa tudi vzpostavitev spletne trgovine, kjer boste med drugim lahko kupili tudi recimo valarje, bodo uresničili še ta mesec.

Kako pripraviti najokusnejše njoke?

»Popolni njoki morajo biti čvrsti, a ne žvečljivi. Ne smejo pa biti mehki in razpasti,« je opisal Biček. 

Če bi se v pripravi njokov radi preizkusili tudi sami, se držite naslednjih nasvetov izkušene kuharice Ane Zrilič: »Njoke je treba zgnesti čim hitreje, saj v nasprotnem primeru postanejo pocasti. Uporabiti je treba ostro moko, saj gladka vpije preveč vode. Krompir mora biti za pripravo krompirjevih njokov še topel.«

Starejše novice