Ljubljanainfo
Čet, 10.8.2023 17:27
Poplave so močno prizadele Črno na Koroškem, domačinom v rodni vasi pa pri sanaciji pomaga tudi Tina Maze. Šampionka z belih strmin je danes z javnostjo delila sporočilo, v katerem je priznala, da ji gre ob videnih prizorih na jok.

Nekateri športniki bodo žrtvam poplav pomagali s finančnimi sredstvi, precej pa je tudi takšnih, ki so poprijeli za delo in pomagajo pri sanaciji poplavljenih območij.

V rodno Črno na Koroškem se je v dneh po naravni katastrofi vrnila tudi Tina Maze. Nekdanja alpska smučarka je domačinom priskočila na pomoč pri čiščenju opustošenja reke Meže. 

Smučarska šampionka se je včeraj srečala s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki si je v družbi slovenskega premierja Roberta Goloba ogledala prizadeto območje, danes pa je Mazejeva s svojimi sledilci na spletnih omrežjih delila ganljivo sporočilo.

Zgodbe žalostne, a tako navdihujoče, da zmanjka besed

»Zgodbe iz Črne so žalostne, a po drugi strani tako navdihujoče, da ti zmanjka besed! Včeraj sem pomagala svojcem, prijateljem, krajanom, ki so na tleh. Ne bo šlo čez noč, potrebna bodo leta sanacije, najbolj nujno pa je to, da se jih zaščiti pred vnovičnimi katastrofami in uredi struge čimprej! 

Naj se da delo strokovnjakom za končno sanacijo strug in to ČIMPREJ! Birokracija nam ne sme vzeti dneve pred naslednjo nevihto! Dela se morajo začeti izvajati takoj! Struge so prepolne materialov, mostovi so tri doline odrezali od Črne, ki je zdaj dostopna za intervencijska vozila, NUJNO je vzpostaviti povezavo z njimi in urediti vodovode! 

'Črjani' so utrujeni, fizično in psihično, a nasmehi iz obrazov ne izginejo! Nic lepšega ni bilo, kot videti neskončno hvaležnost gasilcem, vojakom, gorskim reševalcem, prostovoljcem, ki prihajajo v Črno pomagati povrniti sijaj naši vasi. Po nekaj dneh kraj že dobiva drugačno podobo! 

In toliko, kot je slabega, toliko se vidi dobrega v teh trenutkih, in gre mi kar na jok! Hvala vsem! Skupaj zmoremo! Vsi pomagamo! Korak za korakom, dan za dnem! Rada vas 'mam!

Če želite pomagati gasilcem v Črni, prilagam njihovo sporočilo: 'Neradi prosimo za pomoč, saj smo vedno MI za to, da pomagamo, tokrat bomo naredili izjemo'. Spet, slike povedo vse,« je zapisala in obenem pozvala pristojne organe.

Številni Korošci se namreč bojijo, da bo vodstvo države, tako kot že velikokrat v preteklosti, nekaj tednov po naravni katastrofi znova pozabilo na njih. Besede Tine Maze lahko zagotovo pripomorejo, da temu ne bo tako.

Podporo prizadetemu območju sicer izrekajo številni športniki. Finančno pomoč so že obljubili Luka Dončić, Janja Garnbret, Tadej Pogačar, Matej Mohorič in drugi. Nogometni klub Celje bo celoten znesek prodanih vstopnic za nocojšnjo tekmo z Nemanom namenil prizadetim v poplavah.

Za podobno potezo so se odločili tudi pri Nogometnem klubu Olimpija, ki bo izkupiček prodanih vstopnic za tekmo z Domžalami prav tako namenila žrtvam naravne katastrofe.

Starejše novice