Ljubljanainfo
Pet, 30.4.2021 07:03
Žalski turistični delavci pri postavitvi pivskih fontan že svetujejo občinam v Makedoniji, Rusiji in na Hrvaškem. Obiskovalce želijo v Spodnje Savinjski dolini privabiti tudi s posebno akcijo Žalec časti pivo.

Ko so aprila 2016 v središču Žalca zabrneli gradbeni stroji, je moral tamkajšnji župan Janko Kos pogosto pojasnjevati drzno idejo in upravičevati skoraj polmilijonsko naložbo, za katero so denar prispevali donatorji in občinski proračun.

»Upali smo na uspeh, da pa bo uspeh tako velik, si pa niti v sanjah nismo predstavljali,« pravi žalski župan.

Prodali že več kot 200.000 vrčkov, zadovoljni tudi z lansko korona sezono

V šesti sezoni, ki se je uradno pričela minulo soboto, se bo na fontani predstavilo 27 slovenskih craft pivovarjev, ki varijo piva s slovenskim hmeljem.

Od odprtja so prodali preko 213.000 vrčkov. Lani, ko zaradi ukrepov in omejitev praktično ni bilo tujcev in skupin turistov z avtobusi, skoraj 25.000.

Pred fontano krogci za vzdrževanje razdaje, pipe razkužujejo z UV svetlobo

Tudi letošnje leto bodo zaznamovale omejitve in ukrepi, zato so ob fontani narisali posebne krogce za vzdrževanje razdalje med obiskovalci.

»Če ljudje stojijo zunaj, morajo načeloma stati na krogih, razen če gre za neke mehurčke, družinske člane in tako naprej. Tukaj noter, ko pridejo so lahko trije, natočijo pivo in gredo potem ven,« pravi direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar. Ob razkuževanju rok in kozarcev je poskrbljeno tudi za razkuževanje pip, ki točijo pivo.

»Ko gre pipa nazaj v avtomat, je s strani osvetljena z UV svetlobo, kar pomeni, da se popolnoma varno razkuži,« razlaga Štrajhar.

V Makedoniji bi s pomočjo evropskih sredstev na mestni trg postavili pivsko fontano

Žalska fontana je po Sloveniji navdušila številne za postavitev vinskih fontan. Za pivske pa se zanimajo predvsem tujci. Tako žalska občina sodluje pri postavitvi pivskih fontan v okolici Osijeka in v občini Kočana v Makedoniji.

»Tam bi radi za prenovo trga pridobili evropska sredstva in nanj postavili tudi fontano. Pogovarjali pa smo se tudi s predstavniki iz Rusije v velikem mestu Samara, kjer bi tudi želeli narediti pivsko fontano,« pravi župan Janko Kos.

Žalec letos časti pivo

Obiskovalce, ki pridejo v Žalec zaradi pivske fontane, želijo v Spodnji Savinjski dolini zadržati tudi z zbiranjem žigov pri ponudnikih in akcijo Žalec časti pivo.

»Z letakom pridejo k nam in na fontani jih častimo s pivom. Za štiri žige častimo pivo,« pravi direktor zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

Brez incidentov, gre za degustacijo in ne popivanje

V Žalci so prepričani, da tudi ta poteza ne bo povzročila pijančevanja v središču kraja, česar so se dvomljivci bali že pred odprtjem fontane.

»Nikoli nobenega incidenta ni bilo na fontani, česar smo se bali. Vse poteka normalno, saj je to degustacija in ne popivanje popivanje,« jasno izpostavlja žalski župan.

Pivska fontana je zagotovo pomembno prispevala k prepoznavnosti Žalca, saj rezultati raziskave kažejo, da je kar 94 odstotkov Slovencev starih med 18 in 60 let že slišalo za fontano piv in vedo, da kje stoji.

Starejše novice