foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 5.12.2022 17:53
Zakorakali smo v december, ko pridne otroke obdarijo trije dobri možje.

Prvi (in najstarejši med njimi) bo otroke obiskal Miklavž. Ali veste, kako so »Miklavža« praznovali nekoč?

Kdo je sveti Miklavž?

Sveti Nikolaj oziroma Miklavž se je rodil ob koncu 3. stoletja v premožni družini. Ko sta starša umrla, je vse premoženje razdal med revne in se odpravil na romanje.

Po prihodu domov je postal škof. Zaradi dobrih del, ki jih je naredil, se ga spominjajo kot človeka velike vere in sočutja. Bil je goreč zagovornik vseh, ki so bili po krivici obsojeni, in med drugim zavetnik otrok, revežev, mornarjev, trgovcev in popotnikov.

Ker je bil škof, so bila tudi njegova oblačila temu primerna, tako da ga še danes poznamo kot dobrega moža z belo brado, oblečenega v škofovska oblačila s škofovsko mitro na glavi in palico v roki ter knjigo, v kateri so zapisana dejanja pridnih in porednih otrok.

Prva so zapisana z zlatimi, druga pa s črnimi črkami.

Legenda o svetem Miklavžu

Ker za seboj ni pustil zapisov, so vse, kar imamo o njem, legende. Ena od njih pravi, da je nek plemič izgubil ves denar, zato svojim trem hčeram ni mogel dati dote za poroko.

Ko je za to slišal Nikolaj, se je ponoči na skrivaj splazil k njihovi hiši in dekletom skozi okno potisnil tri kepe zlata, vendar se je ena odkotalila in pristala v copatu, zato otroci še danes nastavljajo nogavice ali čevlje Miklavžu.

Nekoč je bil Miklavž edini, ki je obdaroval otroke

Pred pojavom Božička je bil Miklavž edini dobri mož, ki je obdaroval otroke. Otroci so mu napisali ali narisali, kaj si želijo, tako kot danes to počnejo za Božička oziroma Dedka Mraza.

Včasih so otroci na predvečer godu svetega Miklavža na okensko polico ali mizo nastavljali krožnike ali peharje, pa tudi škornje, danes pa velja, da morajo očistiti čevlje in jih nastaviti za Miklavža.

Nekoč so otroci dobili jabolka, hruške, fige, suho sadje, orehe, lešnike, včasih tudi kakšno pecivo. V premožnejših mestnih družinah so otroci dobili tudi igrače in oblačila. Darove so dobili le pridni otroci, poredne pa je pričakala šiba.

V današnjih časih pa so darila, ki jih prinaša Miklavž, po vrednosti podobna tistim, ki jih dobijo za božič, šibo pa dobijo redko. 

Povorka še danes tradicija miklavževanja

Tradicija je tudi obhod Miklavževe povorke, ko skupaj z angeli in parklji hodijo od hiše do hiše in obiskujejo otroke.

Včasih so se na Miklavžev prihod pripravljali z molitvijo in tako, da so se naučili pesem, ki so jo potem povedali Miklavžu, on pa jih je v zameno obdaril. V nekaterih vaseh se to dogaja še danes. 

Starejše novice