Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Ned, 19.5.2024 10:00
Policisti iz Policijske uprave Ljubljana so imeli polne roke dela.

V preteklih 48 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 1614 klicev, 485 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 115 nanašalo na  kriminaliteto, 146 na javni red in mir, ter 163 na prometno varnost.

Nasilje v družini, tatvine in prometne nesreče

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 13 tatvin, 8 vlomov in 10 primerov poškodovanja tuje stvari.

Prav tako so posredovali v primeru nasilja v družini, kjer so kršitelju odvzeli prostost in zbirajo obvestila zaradi suma kaznivega dejanja.

Pri prometni varnosti so obravnavali 42 prometnih nesreč z materialno škodo, 13 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami in nesreči, v kateri sta bila huje poškodovana motorist in voznik mopeda. Večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli 8 vozil.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 41 krat na javnem kraju, ena oseba je bila pridržana, in 14 krat v zasebnem prostoru.

Obravnavali so 2 posameznika zaradi nezakonitega prehoda državne meje.

Iščejo tatova

Policisti so bili včeraj obveščeni  o drzni tatvini, ki je bila izvršena 17. maja na Viču.

Neznani storilec je na domu zamotili starejšega oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili denar in tako lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov.

Ste ju videli? S kraja sta se storilca odpeljala z avtom temne barve. Storilec je srednjih let, visok okoli 175 centimetrov, temnih las, oblečen v temno modro jakno in temne hlače. 

Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Porast drznih tatvin

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Opažajo, da so ljudje premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom, bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov in podobno, in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit.

Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo

Hiša naj bo vedno zaklenjena

»Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi stopijo samo za vogal. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb ter vozilo s katerim so se pripeljali.«

V kolikor kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja priporočajo, da takoj obvestite policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

»V večini primerov so oškodovanci starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo. Nekaterim poberejo tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko večja. Svojce starejših oseb, sosede ali druge prosimo, da se o načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.«

Starejše novice