Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Tor, 1.11.2022 11:12
Roža, ki je pri nas povezana z žalovanjem, drugod pa z veseljem.

V Sloveniji je krizantema povezana z žalovanjem in spominom na bližnje, saj je ena najbolj pogostih rož, ki jih uporabimo v šopkih in vencih, ki jih odnesemo na grobove.

Nasprotno pa je v drugih deželah, kjer simbolizira čast in veselje

Izhaja iz vzhoda

Krizantemo so prvi gojili Kitajci pred več kot 2500 leti in so jo uporabljali v zdravstvene namene. Korenine so kuhali za lajšanje bolečin, cvetove so jedli v solati, liste pa zvarili in naredili obredno pijačo.

Za njih je bila ta roža tako dragocena, da so po njej poimenovali mesto.

Podobno kot orhideje, bambus in slive, je tudi krizantema veljala za žlahtno rožo, zato je lahko rasla le na vrtovih plemičev. 

Na Japonskem je krizantema z velikimi cvetovi še vedno državni simbol, je del cesarjevega grba in uradnega pečata. Tam vsako leto praznujejo nacionalni dan krizanteme, ki so ga poimenovali tudi festival sreče.

V Evropo je prišla v 17. stoletju, vendar je njena simbolika drugačna kot na vzhodu.

V evropski kulturi je krizantema roža, s katero se spomnimo sorodnikov in prijateljev, ki smo jih izgubili.

Negativen prizvok naj bi dobila po 2. svetovni vojni, ker je cvetenje krizantem sovpadalo z dnevom spomina na mrtve in so bile ene redkih cvetlic, ki so prenesle nizke temperature.

Pri nas simbol žalovanja, v drugih državah roža življenja in blagostanja

Krizanteme so zanimive zaradi svoje pestrosti, veliko različnih vrst cvetov in barv. Krizanteme cvetijo jeseni, ko se dan začne krajšati, pa tudi v dežju, vetru in slani.

Včasih se lahko zgodi, da cvetijo, dokler ne zapade prvi sneg. V različnih kulturah imajo različne konotacije.

V naši kulturi so krizanteme simbol duhovnostivečnega življenja, nesmrtnosti duše in žalovanja. Predvsem bele izražajo minljivost.

Ker jih odnašamo na grob, jih ne podarjamo ob drugih priložnostih. 

Kakšen pomen pa imajo drugod?

Viktorijanci so s krizantemami izkazovali prijateljstvo. Budisti verjamejo, da imajo močno energijo, zato jo radi podarjajo za darilo.

Na Kitajskem so simbol časti, podarjajo pa jih tudi starejšim, saj simbolizirajo dolgo življenje in srečo. Na Japonskem ta roža pomeni veselje in najboljše jesensko cvetje.

V Avstraliji jo podarjajo mamam za materinski dan. V jesenskem času je v Ameriki lončnica krizanteme ena najbolj prodajanih rož in roža, s katero se največkrat obdarijo.

Starejše novice