Slika je simbolična
STA
Čet, 7.7.2022 13:22
V aktualnem izbruhu opičjih koz v državah, kjer ta bolezen ni endemična, je bilo doslej po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije potrjenih več kot 5300 primerov, od tega velika večina, kar 85 odstotkov, v Evropi. 12 primerov tudi pri nas.

Kot je novinarjem v Ženevi povedala tiskovna predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije Fadela Chaib, so od 1. januarja do 30. junija letos laboratorijsko potrdili 5322 primerov in eno smrt zaradi opičjih koz.

Število primerov se je tako v samo osmih dneh povečalo za 56 odstotkov. Nazadnje je namreč Svetovna zdravstvene organizacije objavila podatke za obdobje do 22. junija, ko je bilo potrjenih 3413 primerov.

Kot je še povedala Chaibova, so opičje koze zabeležili v 53 državah. Kar 85 odstotkov vseh primerov je v evropski regiji, sledijo ji afriška regija, obe Ameriki, vzhodnosredozemska in zahodnopacifiška regija. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je zadnje podatke posodobil nekaj dni nazaj, natančneje v ponedeljek, 4. julija, ko so sporočili, da so do takrat prejeli skupno 12 prijav potrjenih primerov okužb z virusom opičjih koz.

Simptomi vročina in kožni izpuščaji

Število primerov opičjih koz zunaj držav Zahodne in Srednje Afrike, kjer je ta bolezen endemična, je začelo hitro naraščati v začetku maja.

Med običajnimi prvimi simptomi so visoka vročina, otečene bezgavke in kožni izpuščaj, podoben tistemu pri noricah. Do prenosa med ljudmi načeloma prihaja ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali z izmenjavo telesnih tekočin.

Starejše novice