Foto: Frederick Wilkinson
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sob, 5.2.2022 08:00
Bliža se Ema, v prvem predizboru pa se bo Sloveniji prvič predstavila pevka, ki je v tujini že znana. July Jones pravi, da bo s svojim stilom in domiselnostjo na Evroviziji popeljala Slovenijo res daleč.

July Jones je tekstopiska, pevka in glasbena producentka. Ustvarja predvsem alt-pop glasbo, pravi pa, da si prizadeva dvigniti glasbo na nove ravni. 

Pevka, rojena v Ljubljani, pravi, da je v Slovenijo dobesedno zaljubljena, čeprav se je v tujino odpravila že pri 15 letih. 

Foto: Frederick Wilkinson

Na Slovenija ima talent so jo izločili v prvem krogu

Pred leti, ko se je pri nas vzpenjal šov Slovenija ima talent, se je pevka prijavila v šov, prepričana, da bo tako dosegla neko prepoznavnost. 

»Prijavila sem se na tekmovanje, a so me izločili že v prvem krogu,« prizna.

»Ko danes gledam nazaj, sem takrat mislila, da se mi je zaradi tega podrl svet in tudi nikogar nisem krivila za izločitev, ki je nikoli sem razumela kot kritiko, da ne znam peti. Po drugi strani pa mi je prav ta zavrnitev v šovu odprla oči. Ugotovila sem, da moram narediti več, če želim uspeti, in da samo ena oddaja za to ni dovolj,« pove z nasmeškom.

Pot v tujino

To pevke ni ustavilo - v srednji šoli je prejela štipendijo za študij zadnjega letnika v Združenih državah Amerike, kjer je študirala jazz, nato pa se je opravila na avdicijo na Berklee College of Music in dobila štipendijo za jazz šolo v Bostonu. 

Ko je dopolnila 18 let, se je odločila, da se preseli v London, saj je želela raziskovati pop glasbo. Tako zdaj živi in ustvarja v angleški prestolnici: »London je trenutno moj dom, moje življenje.«

Julija, rojena julija

Pravo ime pevke je Julija, a pravi, da ga je spremenila, saj je imela v tujini kar nekaj težav z izvirnim imenom, ker so ga ljudje kar naprej izgovarjali »Guliga«, za Ljubljanainfo pove v smehu.

»Tako da sem, ker sem se rodila julija, mislila, da je July kul ime,« pove o angleški priredbi imena, za katerega pravi, da ga je že čisto posvojila kot umetniško ime, pod katerim ustvarja.

Foto: Frederick Wilkinson

Tujina ji je odprla vrata

In kje je pevka danes? Pravi, da je po dveh letih 200-odstotnega vlaganja v kariero in glasbo njen trud končno poplačan.

»Preživljam se z glasbo, ki mi pomeni vse. Res obožujem svoje delo, všeč mi je, da se lahko vsak dan zbujam in delam to, kar me veseli in izpolnjuje, saj je to lahko zelo navdihujoče,« pove pevka, ki se lahko pohvali, da je sodelovala z mnogimi znanimi imeni kot so BTS, Naugthy Boy, Raiven, Maja Keuc - Amaya, Girli, Zolita, Brooke Candy, Bimini Bon Boulash in drugimi.

Za Ljubljanainfo pove, da je najbolj ponosna na svoje avtorske pesmi, predvsem pesem Girls Can Do Anything in njen 'mixtape', ki bo izdan v naslednjih tednih.

Ponosna pa je seveda tudi na pesem popularne korejske skupine BTS, saj je napisala besedijo. Prav ta pesem, pravi, ji je prinesla veliko novih priložnosti.

Alternativni pop

Njena glasba se najbolj približa žanru alternativni pop. 

»Vedno poskušam pisati glasbo na nov način, da premikam nove meje in odkrivam nove zvoke. 

Obožujem pop glasbo, a se ne bi rada preveč zasidrala v čisti pop, zato tudi odkrivam nove in alternativne pop vode,« pove pevka, ki ima poleg zanimivega glasbenega stila, tudi poseben stil oblačenja.

Za angleške medije je povedala, da se identificira kot panseksualna oseba.

Nastop na Emi

»Zaljubljena sem v Slovenijo,« poudari pevka še enkrat, ko jo povprašamo o njeni nedavni vrnitvi na slovensko sceno.

Pevka se bo namreč letos predstavila na letošnji Emi. »Začutila sem, da je prišel čas, da se predstavim Sloveniji,« razloži in doda, da je Ema čudovita priložnost za to.

Sicer je že nekaj let na Emi prisotna kot avtorica pesmi. Pravi, da čuti, da je zdaj, ko ima 23 let, pravi čas, da pokaže tudi glasbo, ki jo ustvarja. »Mislim, da je to tako neverjetna platforma za predstavitev slovenske glasbe in Evrovizija odpira tudi vrata na evropski trg,« pravi.

26. izbor slovenskega predstavnika za nastop na Evroviziji bo sicer letos potekal 5., 12. in 19. februarja in bo obsegal dva predizbora in finale. 

In kakšen nastop bo July Jones pripravila Slovencem? 

»Po lanskoletnem nastopu skupine Måneskin se mi zdi, da lahko moja domiselna prednost popelje Slovenijo res daleč na evrovizijskem odru. 

Nastopila bom s pesmijo Girls Can Do Anything, ki govori o opolnomočenju žensk. Želim pokazati, da lahko ženske nosijo, kar hočejo, se izražajo, kakor hočejo, in so na to ponosne.«

Foto: Frederick Wilkinson

A tujini še ni pomahala v slovo: »To sicer ne pomeni, da se vračam v Slovenijo za vedno, saj sem kljub življenju v Veliki Britaniji zelo veliko v Ljubljani in Kranjski Gori, kjer imamo vikend. 

Sicer pa veste, London je zelo blizu Slovenije, tako da se res veliko vračam domov, a hkrati dovolj daleč, da imam tam večje glasbene priložnosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice