Ljubljanainfo
Čet, 3.8.2023 17:00
Po aferi »sadra na koroških poljih« je policija podala več kazenskih ovadb zaradi obremenjevanja in uničevanja okolja. Odpadek so opredelili za svinčeno rudo.

Policijska uprava Celje je zaključila preiskavo sumov storitve več kaznivih dejanj s področja okoljske kriminalitete. Gre za primer, ki je javnosti poznan kot »sadra na koroških poljih«.

Spomnimo. Koroški kmetje so v začetku lanskega leta, v prepričanju, da gre za apno, ki ga uporabljajo za nevtralizacijo v tleh nastajajočih kislin oziroma PH nevtralizacijo, po najmanj 22 kmetijskih zemljiščih raztrosili približno 500 ton industrijske sadre. 

To jim je po ceni 2,5 evra za tono, ponujal lokalni podjetnik, ki pa je zamolčal pomembna dejstva o izvoru sadre in njeni onesnaženosti s težkimi kovinami.

Cena apnenčeve moke oziroma njej podobnih izdelkov namenjenih PH nevtralizaciji, je sicer v tistem času na trgu v Republiki Sloveniji znašala 15 evrov za tono.

Ovadeni brez »slabe vesti« onesnaženo sadro prodajali kmetom

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da je predmetna sadra nastala kot stranski produkt zastarele ter uradno opuščene oblike proizvodnje steklenih izdelkov in da predstavlja okolju nevaren odpadek zaradi visoke vsebnosti zdravju škodljivih in nevarnih težkih kovin (svinca in kroma).

Iz izvedenskega mnenja sodne izvedenke za področje ekologije izhaja, da so vrednosti svinca v odloženi sadri tako velike, da bi lahko naveden odpadek opredelili za svinčeno rudo. 

»Ovadeni pri zasledovanju lastnih ekonomskih interesov niso razmišljali o posledicah svojih dejanj in so brez »slabe vesti« onesnaženo sadro prodajali kmetom, ki se ukvarjajo s poljedelstvom in živinorejo, posledično pa dolgoročno poslabšali kakovost kmetijskih zemljišč, ob tem pa izpolnili tudi pogoje za prehajanje težkih kovin v prehransko verigo,« so sporočili policisti.

Kazensko ovadili pet fizičnih in dve pravni osebi.

Za opisana ravnanja so policisti na pristojno Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu podali kazensko ovadbo za osem kaznivih dejanj obremenjevanje in uničevanje okolja, in sicer zoper pet fizičnih in dve pravni osebi.

Starejše novice