Tako o petkovi protestniki k udeležbi na današnjem protesti pozivali včeraj. (Foto: Branka Keser)
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 12.11.2021 13:48
Policija je z današnjim načrtovanim shodom seznanjena, opozarjajo pa, da ni prijavljen.

Včeraj so petkovi protestniki na Prešernovem trgu pozvali k udeležbi na vseslovenskem protestu, ob tem pa izpostavili, da naj ta v petek poteka varno.

Policija je danes sporočila, da dejstvo, da shod ni bil prijavljen, »za udeležence shoda pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer preverjanje PCT pogoja, ni organiziral rediteljske službe, ni priskrbel dovoljenja za zapore cest, ni seznanil javnosti s programom in podobno«. 

Za red bodo skrbeli policisti

V  skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti, ki bodo s pozivanjem in usmerjanjem udeležencev shoda preprečevali ogrožanje ljudi in premoženja, vzdrževali javni red in mir ter zagotavljali varnost cestnega prometa.

»Policisti vse morebitne udeležence napovedanega shoda ponovno pozivamo, naj pravico do mirnega javnega zbiranja in izražanja stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov, ki se nanašajo na zagotavljanje javnega reda in ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa,« so ob tem izpostavili ljubljanski policisti.

Zaradi  zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje v okolici državnega zbora. Območje shoda bo videonadzorovano. 

Policisti poudarjajo: »Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost tako udeležencem shoda kot ostalim osebam, ki bi se naključno nahajale na tem območju.«

Udeleženci naj bodo pozorni na dogajanje in naj ne ovirajo prometa

Glede skrbi za varnost udeležencev policisti svetujejo tudi, naj bodo ti tudi sami pozorni  na posamične  dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali (na primer metanje nevarnih predmetov, pirotehničnih izdelkov, nevarnih snovi).

»Pozivamo tudi, naj morebitni udeleženci  ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa. Med drugim se je potrebno zavedati, da cestne povezave pogosto uporabljajo intervencijske službe in bi bilo zaradi tega lahko ogroženo tudi  življenje ljudi,« so že zapisali v sporočilu za javnost.

Starejše novice