Sredini protesti 13. oktobra 2021.
zalastritof
Tor, 19.10.2021 14:18
Policija je z jutrišnjim načrtovanim javnim shodom seznanjena, poudarjajo pa, da naj zbrani svoja stališča izražajo mirno in strpno.

Za sredo, 20. oktobra, je ponovno napovedan shod proti ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa in vladi. K udeležbi je stranka Resni.ca na komunikacijski platformi Telegram pozvala že v ponedeljek.

Policisti sporočajo, da so seznanjeni z načrtovanim javnim shodom. Ob tem pa izpostavljajo, da shod doslej ni bil prijavljen na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih.

»Za udeležence to pomeni, da ni organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe, kot je na primer rediteljska služba, zapore cest, določen program ... V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti,« so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Policija poziva, naj zbrani upoštevajo navodila

Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov ponovno pozivajo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe.
 

Gibanje na določenih mestih omejeno

Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih. Območje shoda bo videonadzorovano. Policija opozarja, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov. Zaradi varnosti udeležencem odsvetujejo, da na shod prihajajo z otroki.

»Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda,« so še sporočili ljubljanski policisti.

Starejše novice