Jan Cvitkovič. Foto: mediaspeed.
Maksimilijan N…
Pon, 19.6.2023 16:00
Priznani in večkrat mednarodno nagrajeni slovenski režiser Jan Cvitkovič pri kritiki Slovenskega filmskega centra ni izbiral besed.

Jan Cvitkovič je priznan slovenski filmski in televizijski režiser, scenarist in igralec. Svoj pečat na slovenski sceni je pustil v obliki nekaterih izmed najuspešnejših slovenskih filmskih projektov, kot so Kruh in mleko, Odgrobadogroba, Šiška Deluxe, Družinica...

Nazadnje smo ga lahko spremljali v igralski vlogi v Primerih inšpektorja Vrenka. 

Kdor je vsaj površinsko seznanjen s filmsko industrijo in načinom produciranja večjih projektov preko Slovenskega filmskega centra že ve, da je to pogosto predmet burnih polemik.

Svoje neodobravanje nad obstoječim sistemom je potihem izrazilo že nekaj umetnikov, najglasnejši med njimi pa je bil prav Cvitkovič.

V nastopu v podkastu Fejmiči, ki ga vodita komika Žan Papič in Gašper Bergant, je na vprašanje o financiranju projektov odogovoril zelo direktno:

»Zadnjih deset let težko dobivam sredstva Slovenskega filmskega centra. V komisiji ni specialistov za scenarije, tam sedijo ljudje, ki niso naredili veliko na področju slovenskega filma, so brez referenc.«

Povedal je, da se kot režiser in scenarist počuti ogoljufanega, saj dobiva občutek, da komisija načrtno zavrača financiranje projektov, četudi so ti kvalitetni. Moti ga predvsem to, da gre za neuveljavljene posameznike: »Če mi strokovnjak reče, da projekt ni v redu, bom to sprejel, šel bom domov in ga izboljšal.«

Kritičen je bil do direktorice Slovenskega filmskega centra Nataše Bučar, ki izbira člane komisije, ti pa si nato med seboj pomagajo in izigravajo sistem financiranja projektov:

»Oblikovala se je skupina dobro organiziranih avtorjev, ki se izmenjujejo kot člani komisij Slovenskega filmskega centra. Tam se pojavljajo eni in isti ljudje. In če pogledate, kdo je dobil projekte v zadnjih letih, boste spet naleteli na njih.«

Za komentar teh navedb smo se obrnili na Slovenski filmski center. V kolikor se bodo na vprašanja odzvali, jih bomo tudi objavili. 

Starejše novice