Foto: Branka Keser
Ljubljanainfo
Sre, 25.1.2023 14:00
Po navedbah mestne občine naj bi bilo nekdaj izjemno priljubljeno mestno kopališče, ki propada, prenovljeno prihodnje leto. Občina se z morebitnim izvajalcem gradbenih del še pogaja.

Kopališče Vevče je bilo v prejšnjem stoletju priljubljeno srečevališče Ljubljančanov. Leta 1947 ga je ustanovila in zgradila Papirnica Vevče.

Po poročanju Dela so za gradnjo porabili sredstva sklada vodstva, za ogrevanje bazenov pa so izkoriščali odvečno vodo iz papirnice.

Kopališče je bilo nato do leta 2007, ko je bilo prodano v zasebno last in je prenehalo z obratovanjem eno najbolj obiskanih v mestu, tam pa so potekali tudi različni športni dnevi in plavalni tečaji.

Kot smo že poročali pred dvema letoma, je Mestna občina Ljubljana nato zemljišče s starim vevškim kopališčem, ki obsega približno 10.700 kvadratnih metrov, odkupila julija 2018.

S tem so bili ustvarjeni predpogoji za pripravo investicijskega projekta oziroma gradnjo novega kopališča. 

Prenova je bila sprva načrtovana za prvo polovico leta 2022, končala pa naj bi se letos, a so se postopki zavlekli. Gradbeno dovoljenje je tako občina pridobila šele oktobra 2022.

Takrat so tudi objavili razpis za izvajalca del. Ker je infrastruktura v tako slabem stanju, bo potrebno obstoječe objekte porušiti in kopališče zgraditi povsem na novo.

Najnovejša informacija, ki jo je župan Zoran Janković v zvezi s projektom javnosti posredoval na zadnji novinarski konferenci, je ta, da so dobili prve ponudbe za izvajanje gradbenih del, a so zaenkrat občutno previsoke, zato bodo sledila pogajanja.

Lansko leto ob pridobitvi gradbenega dovoljenja je občina sporočila, da v primeru uspešno zaključenega javnega naročila sledi podpis pogodbe z izvajalcem gradnje, na osnovi tega pa načrtujejo pričetek gradnje v začetku leta 2023. 

V večnamenski stavbi bodo uredili pokrit zimski bazen, telovadnico, wellness program s savnami in fitnesom, spremljajoče servisne in tehnične prostore ter podzemno garažo za obiskovalce in zaposlene.

V sklopu zunanje ureditve pa načrtujejo olimpijski plavalni bazen, otroške bazene, tobogane, otroško igrišče ter športna igrišča.

Kopališče bo v poletnem času lahko dnevno sprejelo do 990 obiskovalcev, v zimskem pa do približno 300 obiskovalcev. Vrednost projekta je ocenjena na 12 milijonov evrov.

Starejše novice