Ljubljanainfo
Pet, 4.6.2021 15:40
Usklajevanja za novi interventni zakon za pomoč gospodarstvu oziroma PKP9 potekajo že nekaj mesecev, zakon je tik pred sprejetjem, a Sekcija za fitnes, rekreacijo in regeneracijo pri Gospodarski zbornici Slovenije znova opozarja na prezrtost.

Sekcija za fitnes, rekreacijo in regeneracijo spominja, da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prejšnji teden zagotovilo, da bodo tudi v omenjeni sekciji prejeli enkratno pomoč v okviru devetega protikoronskega zakona skupaj s turizmom. A kot pravijo, se je izkazalo, da je bila informacija zavajajoča, saj je teden dni pozneje ta industrija ponovno ostala brez obljubljene finančne pomoči.

V sporočilu za javnost so spomnili, da je v njihovi panogi izpad prihodkov 75- in večodstotni, trenutne številke pa kažejo, da tudi v letošnjem letu ne morejo pričakovati boljših rezultatov, kar postavlja številna podjetja v težave.

»Pred nami je poletje oziroma mrtva sezona, v kateri se lastniki športno rekreativnih centrov soočamo z zapadlimi terjatvami, najemninami in ostalimi stroški, ki jih zaradi zaprtja in neposlovanja nismo uspeli poplačati. Enkratni dodatek, ki je bil obljubljen, bi vsaj delno ublažil finančne težave in omogočil delno poplačilo terjatev, nikakor pa ne bi popolnoma izničil posledic zaprtij,« so poudarili.

Novi boni zgolj drobtinica

Ob tem so ocenili, da bodo športno rekreativni centri od novih bonov, ki bodo namenjeni tudi kulturnim, športnim in rekreacijskih dejavnostim, »na žalost dobili bolj malo«. Ljudje bodo bon po njihovi oceni večinoma najbrž porabili v gostinstvu in ne v športu.

»Ti, ki so želeli vrniti, so si kupili karto, ostalih pa niti bon verjetno ne bo prepričal, da se vrnejo nazaj in naredijo nekaj za svoje zdravje. Želja je bila, da se nalezemo dobrih navad in namesto sedenja pred ekrani povečamo in izboljšamo rekreativno dejavnost Slovencev, ki se je v zadnjih mesecih občutno poslabšala,« dodajajo in dvomijo, da bo bon kakorkoli rešil njihovo finančno stisko

»Za nas je to bolj drobtinica, da bi bili zadovoljni, medtem ko je večina drugih industrij dobila znatno pomoč. Nismo nehvaležni. Se pa zavedamo, da s tem ne bomo poplačali dolgov. Poleg tega ostajajo boni za turizem iz lanskega leta še zmeraj neizkoriščeni. Ob tem pa ostaja še bojazen, da bo ponovno enaka situacija tudi tukaj,« so še poudarili.

Na koncu še dodajajo, da so svoje dejavnosti zapirali naše zaradi solidarnosti do drugih. »Sedaj, ko smo se sami znašli v težavah, pričakujemo solidarnost tudi mi. Sprašujemo se, komu smo napoti, da nas vedno znova izločijo iz svojih že obljubljenih pomoči,« zaključujejo v Sekciji za fitnes, rekreacijo in regeneracijo.

Starejše novice