FOTO: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 4.6.2021 15:40
Na letni ravni skoraj tisoč novih imen v Sloveniji.

Ste se kdaj vprašali zakaj vam je ime, kot vam pač je? V slovenskem prostoru sta to po navadi ena do dve besedi, ki se nas oklepata celo življenje. Slovenci imamo skoraj 60.000 različnih imen, od tega se jih velika večina pojavi samo enkrat.

Izmed tisočerih obstoječih imen, še vedno prednjačijo tradicionalna, kot sta najpogostejša Marija in Franc, vse več pa je tudi nekoliko bolj nenavadnih imen, ki jih ne slišimo ravno pogosto – Tita, Indi ali Taras.

Najbolj izvirni pri izbiranju imen v notranjski regiji

Odstotek povsem unikatnih imen se povečuje, tradicionalna imena pa v rabi upadajo. Pri podeljevanju imen svojim otrokom so najbolj 'izvirni' v primorsko-notranjski regiji, najbolj pa se tradicije oklepajo v podravski. Raznolikost je razumljivo višja pri mlajših, saj je trend unikatnega poimenovanja otrok relativno nov.

Najdaljše ime v Sloveniji je Maksimilijana 

Tista najkrajša imena v slovenskem jeziku imajo po dve črki, najdaljše ime pri nas pa je Maksimilijana s trinajstimi črkami. Zanimivo je, da so 'nova' imena, tista, ki so se začela pojavljati po letu 1991, povprečno krajša od starejših. V glavnem pa je tako pri moških kot pri ženskah povprečna dolžina imen med 4,5 in 5,8 črk.

Med priimki najbolj pogosta Novak in Horvat

Čeprav imeni Marija in Franc upadata v rabi, sta vseeno še vedno najpogostejši imeni pri nas. Marije se nekoliko bolje ohranjajo v sodobnosti, verjetno tudi zaradi Bibljiske vloge imena. Ženskim imenom po pogostosti sledi Ana, moškim pa Jože in Janez. Med priimki prednjačita Novak in Horvat.

Marije in Ane povsod

V Pomurju je najpopularnejše žensko ime Marija, moško pa Jožef. Daljša različica najpogostejšega imena v državi tako tudi pomursko regijo uvršča med tiste »manj izvirne.« V obalno-kraški regiji je zanimivo na prvem mestu ime Marko, Franc pa komaj na 32. mestu. Na Koroškem je največ Ivanov, v Posavju Jožetov. Marija in Ana sta ženski imeni, ki sta najpogostejši v čisto vsaki posamezni regiji.

Starejše novice