Slika je simbolična
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Sre, 3.8.2022 18:00
Odgovorno uživanje energijskih pijač pri zdravih odraslih praviloma ni problematično, a v javnosti so premalo izpostavljena tveganja, povezana s sestavinami energijskih pijač in možnostjo škodljivih posledic za zdravje za otroke in najstnike.

Uživanje energijskih pijač je še bolj tvegano ob mešanju z alkoholnimi pijačami in ima lahko tudi usodne posledice. Kofein namreč delno zabriše delovanje alkohola. 

To pomeni, da se ljudje počutijo manj opiti, kot so v resnici. Takšno ravnanje lahko privede do slabosti, bruhanja, motenj zavesti, počasnega srčnega utripa in v najslabšem primeru do nezavesti.

Opozorilo »Ne mešati z alkoholom« je zato nujno na vseh energijskih pijačah, a ga žal glede na rezultate pregleda Zveze potrošnikov Slovenije od 16 pregledanih pijač kardevet nima, med njimi tudi najbolj priljubljena znamka energijskih pijač.  

Zveza potrošnikov Slovenije pravi, da je dobro vedeti:

Berite drobni tisk: Na pijačah, ki vsebujejo veliko kofeina (več kot 150 miligramov na liter pijače), je poleg imena obvezna navedba: »Visoka vsebnost kofeina. Ni priporočljivo za otroke in nosečnice ali doječe matere.« Na nekaterih pločevinkah je Zveza potrošnikov Slovenije opazila še opozorilo, da se uživanje ne priporoča v kombinaciji z alkoholom  ter med intenzivno športno aktivnostjo, ta kar menijo, da bi moralo biti zapisano na vseh energijskih pijačah.

Energijske pijače niso za vsakodnevno uživanje, zato naj bo pitje tudi pri odraslih izjema, ne pravilo. Če že, raje kupite manjše pločevinke: Če se odločite za nakup energijskih pijač, raje posezite po manjših pakiranjih. Večina je pakirana v 250 ml pločevinkah, a bolj mamljive so seveda tiste v 500 ml, saj so preračunano na liter pijače večinoma cenejše.

Na trgovskih policah so našli tudi litrsko plastenko energijske pijače, ki je v primerjavi z drugimi energijskimi pijačami zelo ugodna. Liter namreč stane manj kot en evro, medtem ko je povprečna cena energijskih pijač v tržnem pregledu 3,1 evra. Pri večji embalaži predvsem mladi hitreje presežejo še varen dnevni vnos, saj težje nadzorujejo popito količino. 

Energijske pijače poleg kofeina vsebujejo tudi tavrin, d-glukuronolakton in veliko sladkorja, katerih sinergijski učinek na zdravje še ni dobro raziskan.

Energijskih pijač ne mešajte z alkoholom in jih ne uživajte med intenzivno športno aktivnostjo.

Počitnice so idealen čas za sproščene pogovore z najmlajšimi o aktualnih temah, izkoristite to. Hkrati bodite zgled svojim otrokom. 
 

V lanski tragediji umrl 13-letnik

Prodaja energijskih pijač ni omejena tako, kot je pri alkoholu in cigaretah, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Le redke države članice Evropske unije so se do sedaj odločile za omejitvene ukrepe. 

Litva in Latvija sta na tem področju pionirki, saj sta prvi prepovedali oglaševanje in prodajo energijskih pijač osebam, mlajšim od 18 let, in sicer že leta 2014 oziroma 2016. V Veliki Britaniji je vlada napovedala prepoved že leta 2019, vendar ta do danes uradno še ni začela veljati, so se pa za prostovoljno prepoved prodaje mlajšim od 16 let odločili nekateri večji trgovci. 

Tudi na Švedskem in Norveškem se o tem že pogovarjajo v parlamentu. Po lanski tragediji, ko naj bi po večji količini zaužite energijske pijače umrl 13-letnik, o prepovedi ponovno razmišljajo na Hrvaškem. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice