Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 13.5.2022 11:15
Odločitev Ministrstva za kulturo, da se križevniško cerkev vrne denacionalizacijskemu upravičencu, križniškemu redu, Festival Ljubljana obžaluje, zato bodo skupaj z Mestno občino Ljubljana vložili tožbo.

Prior Janko Štampar nad pritožbo festivala in župana Zorana Jankovića ni presenečen.

Na Festivalu Ljubljana, so v postopku zatrjevali in to tudi podkrepili s strokovnimi ekspertizami, da bo vrnitev cerkve v naravi bistveno okrnila prostorsko kompleksnost Križank in onemogočala izvedbo festivalske dejavnosti.

Je odločitev napačna?

Po mnenju zavoda je odločitev napačna, brez prave obrazložitve in arbitrarna. Samovoljnost odločitve po njihovem mnenju dokazuje tudi dejstvo, da je minister za kulturo Vasko Simoniti podpisal odločbo dan po volitvah v Državni zbor.

Križevniška cerkev kot prizorišče izvajanja kulturnih prireditev

Obenem so pojasnili, da so zavezani vrniti nepremičnino v naravi šele po pravnomočnosti odločbe, zato bo Festival Ljubljana do tedaj še naprej uporabljal križevniško cerkev za njen primarni namen - kot prizorišče za izvajanje kulturnih prireditev.

Zavod ne namerava izročiti cerkve upravičencu, saj so prepričani, da bo upravno sodišče odpravilo zmotno in škodljivo odločbo ministrstva za kulturo.

Odgovor Festivala Ljubljana

»Prepričani smo, da obstajajo številni trdni in prepričljivi argumenti, zakaj bi vrnitev cerkve v naravi pomenila okrnitev enovitosti kompleksa Križank in v bistvenem onemogočila izvajanje kulturnih dejavnosti v tem prečudovitem delu Stare Ljubljane. Verjamemo, da bo sodišče sledilo našim argumentom,« so še zapisali.

Mnenje priorja Janka Štamparja

Po besedah priorja križniškega reda v Sloveniji Janka Štamparja pa je cerkev ena zadnjih v Sloveniji, ki ni vrnjena pravnim naslednikom. »Križevniška cerkev v Ljubljani je bila pred drugo svetovno vojno biser baroka. Po krivični zaplembi premoženja križniškemu redu pa je bila odvzeta in skoraj obsojena na propad,« je poudaril.

Pohlep?

Vzrok za dolgoletno odlašanje vrnitve cerkve redu po Štamparjevem mnenju ni v kulturi, ampak, kot je izrazil bojazen, v pohlepu po denarju.

»Vse do zadnjega so cerkev oz. njene prostore prodajali, tudi za zabave, čemur cerkev ni namenjena.«Ob tem je citiral Jezusove besede, zapisane v Lukovem evangeliju: »Moja hiša je hiša molitve, vi pa ste iz nje napravili razbojniško jamo.«

Odločitev še ni pravnomočna

Odločitev, da se cerkev vrne redu v naravi, ki še ni pravnomočna, je že četrta odločitev ministrstva za kulturo. Odločbe o vrnitvi križevniške cerkve v naravi je ministrstvo sprejelo že aprila 1995, septembra 2006 in marca 2017.

Vse tri odločbe so bile na koncu sodno razveljavljene, nazadnje poleti 2020, ko je upravno sodišče zadevo vrnilo ministrstvu v odločanje.

Ministrstvo je v vmesnem času enkrat sprejelo tudi drugačno odločitev. Septembra 2014 je namreč križniškemu redu za cerkev določilo odškodnino v obveznicah slovenske odškodninske družbe. Tudi to odločbo je upravno sodišče odpravilo.

Starejše novice